Acasă Actualitate Documentarul “Păr”, despre una dintre cele mai inedite forme de opoziţie faţă...

Documentarul “Păr”, despre una dintre cele mai inedite forme de opoziţie faţă de regimul naţional comunist din România, proiectat la Cinema Studio

DISTRIBUIȚI

Documentarul „Păr”, realizat de regizorul Florin Iepan împreună cu editorul de imagine Călin Meda, care va fi proiectat joi, de la ora 18.30, la Cinema Studio, vorbește despre un fenomen petrecut în timpul comunismului: rezistenţa prin părul lung faţă de regimul lui Nicolae Ceauşescu.

Realizatorii filmului folosesc multe imagini de arhivă, multe provenite din arhive private sau de la cine cluburile din Arad sau Timişoara.

„S-a vorbit de rezitenţa din munţi, de rezistenţa prin cultură, a existat şi o dizidenţă politică, mai modestă, însă a fost o rezistenţă destul de amplă, rezistenţa prin păr, haine, muzică şi atitutidnea individuală în raport cu un regim care încerca să ne înregimenteze”, spune regizorul Florin Iepan.

Prin intermediul unor materiale de arhivă realizate de cineaşti amatori sunt aduse în prim-plan o parte dintre figurile emblematice ale boemei artistice din Timişoara şi Arad.

Printre alţii, descoperim poveşti cu scriitorul Mircea Mihăieş, surprins de obiectivul celor de la Kinema Ikon, regizorul Ştefan Iordănescu sau artistul Valeriu Sepi.

„Este un film foarte bănăţean şi timişorean şi arădean. E o poveste indirectă a boemei din cele două oraşe din vestul României. E structurat ca un eseu cinematografic, foarte liber, e un film dedicat unei subculturi care exista pe vremea lui Ceauşescu. A celor care ascultau un anumit tip de muzică, citeau anumite cărţi şi erau mai mult cu gândul la occident. Personajele sunt nume cunoscute. Fac parte din boema timişoreană. Dar e un film liber, nu e cu interviuri. Ei vorbesc ca într-o discuţie liberă la o bere. E un film sentimental, cel puţin timişorenilor şi arădenilor o să le provoace o reacţie foarte interesantă. Cel mai cunoscut personaj din film este Mircea Mihăieş, care era foarte activ la cine clubul Kinema Ikon din Arad. Am găsit foarte multe imagini interesante cu el, plus povestea lui din film”, a adăugat Iepan.

Alături de multe alte imagini inedite, spectatorii din România pot vedea pentru prima dată imagini cu legendarul concert al trupei americane Blood, Sweat & Tears la Bucureşti în 1970.

Regizorul Florin Iepan, scriitoarea Adriana Babeți, compozitorul Ilie Stepan, artistul plastic Valeriu Sepi și regizorul Ștefan Iordănescu, vor fi prezenți în această seară, la Cinema Studio, pentru a povesti despre modul inedit prin care tinerii au făcut față unui sistem comunist care încerca să uniformizeze totul.

Comentarii

comentarii