Acasă Actualitate Documentul care atestă că Cetatea Timișoara devine proprietatea lui Ioan de Hunedoara...

Documentul care atestă că Cetatea Timișoara devine proprietatea lui Ioan de Hunedoara – foto

DISTRIBUIȚI

Un document inedit din 7 aprilie 1456, emis în Buda, despre Cetatea Timișoarei, a fost prezentat de Muzeul Castelul Corvinilor. Documentul este semnat și sigilat de regele Ungariei Ladislau al V-lea Postumul, Széchi Denes – arhiepiscopul de Strigoniu, voievodul Transilvaniei Újlaki Miklós și palatinul Ungariei Garai László.

“Buda. 1456 aprilie 7. Ladislau Postumul, regele Ungariei, zălogeşte lui Ioan de Hunedoara, comite perpetu de Bistriţa şi căpitan general al regatului, cetatea Timişoara şi comitatul aferent, cu toate cetăţile, oraşele, târgurile, satele şi domeniile, în schimbul sumei de 20.000 florini-aur; din această sumă 12.000 fl. i-au fost împrumutaţi anii trecuţi (1454 – pentru răscumpărarea cetăţii Trencen) iar 8000 fl. i-au fost împrumutaţi în cursul anului 1456”, aflăm din rezumatul documentului tradus de istoricul Liviu Cimpeanu, cercetător științific în cadrul Institutului de Cercetari Socio-Umane al Academiei Române, Filiala Sibiu.

Ioan de Hunedoara (Hunyadi Janos) a fost un mare aristocrat al regatului Ungariei, care își avea domeniul feudal la Hunedoara. A devenit ulterior ban al Severinului, comite de Timișoara, voievod al Transilvaniei și regent al Ungariei. Era unul dintre cei mai bogați nobili ai Europei timpului său.

Castelul din Timișoara (construit în 1315 de regele Carol Robert de Anjou) avea să fie reconstruit de către Ioan de Hunedoara, în secolul al XV-lea. În Castel şi-a petrecut o parte din copilărie însuşi regele Matei Corvin, fiul lui Ioan.

Castelul Huniazilor a fost apoi distrus şi reconstruit de mai multe ori în decursul istoriei sale, păstrându-se sub forma patrulateră în jurul curţii interioare. În actualul său aspect, Castelul a fost refăcut după multiplele avarii suferite în luptele din timpul Revoluţiei de la 1848-1849.

Comentarii

comentarii