Acasă Cultura Doi scriitori timişoreni participă la Salonul Internaţional de Carte de la Torino

Doi scriitori timişoreni participă la Salonul Internaţional de Carte de la Torino

DISTRIBUIȚI

16 scriitori români contemporani, cu titluri traduse şi publicate recent în Italia, vor participa la cea de-a XXIV-a ediţie a Salonul Internaţional de Carte de la Torino. Evenimentul, cel mai important de acest gen din Italia, are loc în perioada 12-16 mai 2011, tema ediţiei din acest an fiind „Memoria. Il seme del futuro” (Memoria, sămânţa viitorului).

Standul României, cu o suprafaţă de 72 mp, este organizat, pentru al treilea an consecutiv, de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Centrul Naţional al Cărţii din cadrul Institutului Cultural Român. Printre cei 16 scriitori români care vor fi prezenţi în Italia, se numără şi doi timişoreni: Adriana Babeţi şi Radu Pavel Gheo. Alături de ei, alte nume reprezentative pentru literatura română contemporană: Gabriela Adameşteanu, Adrian Chivu, Vasile Ernu, Florina Ilis, Nora Iuga, Florin Lăzărescu, Dan Lungu, Răsvan Popescu, Adina Rosetti, Doina Ruşti, Cecilia Ştefănescu, Cristian Teodorescu, Lucian Dan Teodorovici şi Varujan Vosganian.

„Eu sunt invitată ca una dintre autoarele din volumul <Tovarăşe de drum>, tradus integral în limba Italiană, volum coordonat de Radu Pavel Gheo şi Dan Lungu. Eu am contribuit la volum cu proza <Sarsanela>. <Tovarăşe de drum> va fi lansat chiar în prima zi, joi. Noi vom participa la toate lansările de carte, dezbaterile, întâlnirile cu traducătorii. E o prezenţă românească masivă care nu va rămâne fără impact. E importantă pentru că în Italia există foarte multe lectorate de română. E un spaţiu unde literatura română devine punct de atracţie chiar în limba ei, dar şi în italiană, prin volumele traduse. Pentru mine, această participare este o onoare şi bucurie”, a declarat, pentru ZIUA de Vest, Adriana Babeţi.

„Eu particip în calitate de coordonator al volumului <Tovarăşe de drum>, alături de Dan Lungu. În total, se vor lansa în jur de 10 volume ale unor autori români. E prima dată când se lansează într-un grup atât de mare. E o chestiune de ampoare, un fel de desant românesc în Italia”, a declarat şi Radu Pavel Gheo.

Deschiderea oficială a Standului României va avea loc joi, 13 mai 2011, de la ora 13.00, în Pavilionul 3 (P26 – R25). Pe parcursul a patru zile, atât la Standul României, cât şi în alte săli din incinta Salonului, vor fi organizate manifestări în cadrul cărora vor fi prezentate traducerile din literatura română în limba italiană, apărute în cursul ultimului an, precum şi rezultate recente ale italienisticii din România şi ale românisticii din Italia. Prin parteneriatul cu librăria Cărtureşti, publicul doritor va putea cumpăra cărţile expuse la Stand, a anunţat Institutul Cultural Român.

Comentarii

comentarii