Acasă Actualitate Doliu la filarmonică. A murit Gheorghe Flueraş, maestrul muzicii corale și fostul...

Doliu la filarmonică. A murit Gheorghe Flueraş, maestrul muzicii corale și fostul director al instituției

756
DISTRIBUIȚI

Maestrul Gheorghe Flueraș, o personalitate de primă mărime a muzicii corale din Arad, a murit la vârsta de 89 de ani.

Gheorghe Flueraș și-a închinat întreaga viață muzicii corale, obținând nenumărate succese atât pe plan local, cât și pe plan național.

S-a născut la 27 februarie 1931 în cartierul arădean Grădiște. La trei ani a rămas orfan de mamă, iar la 17 ani și de tată. Dascăl de vocaţie, maestrul Gheorghe Flueraș a fost corist și instrumentist (fagot) la Filarmonica de Stat Arad între anii 1956-1991 și a fost directorul instituției între 1980 și 1986. Între anii 1971–2008 a fost dirijorul Corului de Cameră „Emil Monţia” din Arad.

Maestrul este cunoscut, admirat, stimat şi apreciat şi la românii din Ungaria, prin reuşitele de peste două decenii a Corului „Pro Musica” din orașul maghiar Gyula, precum şi activitatea de câţiva ani a corului mixt „Viva la Musica” din Kétegyháza, a căror fondator şi dirijor a fost, scrie Foaia Românească. Domnul Flueraş a activat în Ungaria şi ca profesor de muzică, la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula, dar şi la Catedra de Limba Română a Universităţii din Szeged, a publicat cărţi de cântece şi jocuri populare româneşti, culegere de cântece pentru elevii de limbă română din Ungaria.

Sursa: specialarad.ro

Comentarii

comentarii