Acasă Actualitate Dominic Fritz a luat apărarea românilor care au ales să se întoarcă...

Dominic Fritz a luat apărarea românilor care au ales să se întoarcă în țară și sunt alungați de primarul Timișoarei

1863
DISTRIBUIȚI

Candidatul USR la alegerile locale pentru Primăria Timișoara, Dominic Samuel Fritz, a postat, marți seară, pe pagina sa de Facebook un mesaj de susținere pentru românii care urmau să se întoarcă în țară. Între timp, deși se estima că aproximativ cinci sau șase mii de conaționali urmau să se întoarcă în România în această noapte, cifrele Poliției de Frontiera arată că, în ultimele ore, s-au prezentat pentru intrarea în țară 2.500 de cetățeni la Nădlac și aproximativ 100 la Cenad.

Nu cu mult înainte de a fi postat mesajul candidatului USR, primarul Nicolae Robu îi sfătuia, tot pe Facebook, dar printr-o înregistrare video, pe cei care se întorc în țară să evite opririle în Timișoara, dacă nu sunt rezidenți. În același timp, edilul anunța că polițiștii locali vor sta la intrarea în oraș pentru a ține situația sub control.

Pe de altă parte, despre cei „5.000 de români(…) blocați la frontiera dintre Austria și Ungaria”, care ar fi trebuit să ajungă pe la punctele de frontieră Borș, Cenad și Nădlac, Fritz a spus: „(…) sunt concetățenii noștri. Muncitori, mame, copii, persoane în vârstă. Mulți nu au «fugit din România», ci au lucrat temporar în străinătate în joburi prost plătite, ca să-și sprijine familiile de acasă. Nu știm poveștile lor. Orice judecată este deplasată. Cred și sper că instituțiile abilitate vor depune toate eforturile de care e nevoie pentru a asigura cele necesare pentru ei, mai ales că mulți se află în situații vulnerabile după atâtea ore pe drum”.

În același timp, useristul a spus că nu trebuie trecute cu vederea și procedurile impuse în contextul coronavirusului. În această idee, acesta face apel la responsabilitatea oamenilor și capacitatea autorităților de a supraveghea persoanele aflate în carantină sau autoizolare. Măsurile de triere în cele 162 de corturi speciale și inițiativa medicilor de la Spitalul Municipal de a ajuta îi dau speranțe lui Fritz.

„E un moment care ne va pune resursele, capacitățile și solidaritatea la încercare. Încă putem stăvili o escaladare a epidemiei. Încă putem acționa”, a încheiat acesta.

De obicei, postările lui Fritz aveau un ecou aproape unanim pozitiv în comentarii, dar de această dată părerile au fost împărțite. Unii îl acuză că are gândire de „diasporez”, neluând seamă de riscurile pe care cei proaspăt sosiți le aduc comunității. Totuși, majoritatea sunt de acord cu useristul, în unele privințe sau cu anumite condiții, și spun că „sigur că aceștia trebuie să intre în țară, dar trebuie să respecte regulile”. Într-un alt comentariu, se propune „acordarea prezumției de nevinoție” cât timp cei veniți vor fi „monitorizați 24/24”, dacă ar exista și posibilitatea ca cei care nu respectă regulile să primească „5 ani cu executare”.

Comentarii

comentarii