Acasă Actualitate Dominic Fritz pleacă marți la București pentru a discuta și cu ministrul...

Dominic Fritz pleacă marți la București pentru a discuta și cu ministrul Bode problema migranților

341
DISTRIBUIȚI

Luni, 15 februarie, la sediul Primăriei Timișoara a avut loc o întâlnire a primarului Dominic Fritz cu reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății, UNHCR (organizația pentru refugiați a ONU), Ministerului Sănătății, DSP Timiș, Poliției Locale Timișoara, Centrului de Refugiați Timișoara și Poliției de Frontieră. Au fost abordate, după cum era anunțat, tema pandemiei de COVID și tema migranților din Timișoara.

Mai exact, la această întâlnire au participat: primarul Dominic Fritz, Miljana Grbic – reprezentant OMS în România, Cassandra Butu – specialist sănătate publică OMS România, Nisreen Rubaian – reprezentant UNHCR România, Marius Ungureanu – consilier personal al ministrului Sănătății, Flavius Cioca – director Direcția de Sănătate Publică Timiș, Dumitru Domășnean – director Poliția Locală Timișoara, Gabriel Vasilescu – directorul Centrului de Refugiați din Timișoara și Mihail  Erlik – comisar șef în Serviciul Județean al Poliției de Frontieră.

„Avem la Timișoara o situație singulară în România, pentru că cei mai mulți dintre migranți ajung la Timișoara. Suntem singura autoritate din județ care asigură carantinarea migranților și este o situație care trebuie să se schimbe. Sunt persoane fără adăpost, probleme sociale și de sănătate care trebuie gestionate și simțim că noi, ca oraș, nu avem resursele necesare. Este o problemă națională și nu trebuie lăsată Timișoara să se descurce singură”, a explicat Dominic Fritz.

Primarul a prezentat și situația la zi, a subliniat că cei mai mulți migranți depistați pe străzile orașului sunt din centre pentru refugiați din alte județe, iar Poliția Locală îi poate doar îndruma să se întoarcă acolo. De pildă, joi, 14 februarie, într-o acțiune a Poliției Locale au fost depistați 31 de migranți din 5 centre din țară, chiar și de la Rădăuți, Maramureș, dar și de la cel din Timișoara. Reprezentanții primăriei transmit că momentan situația este încă stabilă și trebuie luate măsuri pentru a fi menținută sub control, una dintre acestea fiind aceea de carantinare în pensiuni, costul cazării fiind decontat de Ministerul Sănătății.

Reprezentantul UNHCR România a declarat că apreciază eforturile Timișoarei, dar măsurile luate de administrația locală sunt pe termen scurt, dar ar fi nevoie de politici pe termen lung. Cele din urmă, consideră Nisreen Rubaian, trebuie avute în vedere de organismele de la un alt nivel, una dintre principalele probleme fiind legislația neclară.

Marți, Fritz va pleca la București pentru a se întâlni cu ministrul de Interne, Lucian Bode, căruia îi va prezenta problemele din legislație semnalate de cei prezenți luni la întâlnire.

Comentarii

comentarii