Acasă Actualitate Dominic Fritz, primarul ales al Timișoarei, în vizită la „Victor Babeș”

Dominic Fritz, primarul ales al Timișoarei, în vizită la „Victor Babeș”

4176
DISTRIBUIȚI

Dominic Fritz a avut o zi încărcată marți. De dimineață, a avut o întâlnire cu prefectul județului Timiș, Liliana Oneț, temă principală fiind procedura de învestitură. Mai apoi, noul primar al Timișoara s-a întâlnit pe rând cu directorul DSP, Flavius Cioca, și reprezentanții Spitalului „Victor Babeș”, discutând nevoile sistemului de sănătate în contextul pandemiei de COVID-19. Acesta a încheiat ziua „pe teren” cu o întâlnire cu directorul ADR Vest, Sorin Maxim, discutând despre fondurile europene disponibile pentru Timișoara.

La Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș”, acesta a dat și câteva declarații, însoțit de medicul Virgil Musta și managerul Cristian Oancea. Conducerea spitalului și viitorul primar au discutat mai pe larg situația locurilor disponibile în unitate pentru infecții cu noul coronavirus, dar au fost prezentate și viitoarele planuri de investiții.

„M-am întâlnit astăzi și cu directorul DSP și acum am venit și la Spitalul «Victor Babeș» să mă informez despre situația pandemiei, despre cum stăm cu COVID-19 în Timișoara. Aș vrea să încep cu un mare, mare mulțumesc pentru că munca ce se face atât la DSP, cât și aici, este una uriașă. Din păcate, este o muncă care nu se mai termină Colegii, medicii, tot personalul medical și managerii, de fapt, de peste nouă luni deja muncesc fără pauză. Este absolut admirabil!

Din păcate, am ajuns din nou la o situație în care cazurile au atins un prag care a dus la o situație în care nu mai sunt paturi libere, mai ales pe partea de Terapie Intensivă. Asta înseamnă că fiecare dintre noi, fiecare timișorean trebuie să contribuie să limităm cazurile de COVID în Timișoara. Tine doar de noi să respectăm regulile: să purtăm măști în spații închise, să evităm aglomerațiile, să ne spălăm pe mâini, să urmărim toate aceste sfaturi pe care domnul doctor Musta ni le dă de atâtea luni. Eu am o mare speranță că vom reuși, ca și în alte județe și alte orașe din România sau Europa, datorită comportamentului populației, să limităm din nou aceste cazuri. Altfel, o să fie o situație grea în spitale și cred că trebuie să facem tot posibilul pentru a limita răspândirea virusului”, a declarat Dominic Fritz.

Managerul spitalului, doctorul Cristian Oancea, a spus că situația se complică, iar pentru a face disponibile încă 100 de locuri în următoarea săptămână, pe lângă cele 140 deja rezervate cazurile COVID,  se va reveni la planul alb inițial, cel din februarie, în care clinica de ortopedie va găzdui și ea pacienți COVID, la fel cum se va întâmpla și cu secția de terapie cardiovasculară de la ASCAR, care ar urma să fie preluată de Spitalul „Victor Babeș”. Primul corp va aduce, în această săptămână, 60 de paturi, cel de-al doilea alte 40, săptămâna viitoare.

În acest moment, din câte a spus Oancea, toate locurile la ATI sunt ocupate la „Victor Babeș”, iar, din informațiile lui, în Timiș mai există doar patru sau cinci locuri libere de terapie intensivă, în unitatea mobilă de la „Județean”. Pentru cazurile medii, mai există câteva locuri, puține, libere și la „Victor Babeș”. Acesta a dezmințit zvonurile apărute la o televiziune, că nu ar mai fi medicamente necesare tratării COVID în spital. „Avem medicații anti-virale și urmează să primim, în zilele viitoare, de la Ministerul Sănătății și tocilizumab și remdesivir. Niciun pacient nu este defavorizat în acest moment”, a spus managerul spitalului.  

„După cum a spus și domnul primar ales, totul se reduce la responsabilitatea oamenilor și – îl citez pe domnul doctor Musta – «lupta se dă în stradă», prin responsabilitatea noastră, a tuturora, și în secțiile de terapie intensivă, unde, în afară de un loc liber de patologie pediatrică, tot este plin. (…) I-am adus la cunoștință starea în care suntem, investițiile care s-au derulat și urmează să fie derulate. Sperăm în deschiderea dânsului pe viitor. Am discutat atât de patologia COVID, cât și de patologia non-COVID și de investițiile pe care dorim să le facem în patologia oncologică, în viitorul mediu”, a comentat Cristian Oancea vizita lui Dominic Fritz.

Comentarii

comentarii