Acasă Actualitate Dominic Fritz: „Protestul a fost deturnat spre naționalism, xenofobie, antisemitism”

Dominic Fritz: „Protestul a fost deturnat spre naționalism, xenofobie, antisemitism”

DISTRIBUIȚI

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a comentat, marți, protestele din ultimele două zile. În urmă cu o zi, tot acesta spunea că nu se va lăsa intimidat de amenințările pe care le-a primit. Încă o dată, primarul punctează că protestele au fost deturnate spre naționalism, xenofobie și antisemitism. În plus, întrebat despre posibila prelungire a carantinei, Fritz spune că măsurile luate la nivel național ar putea fi suficiente în acest moment.

„Aș vrea să fac câteva precizări. Cred că este foarte clar că toate aceste măsuri restrictive luate peste tot în lume, inclusiv în Timișoara și România au creat o presiune economică și socială și neliniște pentru viitorul economic al afacerilor noastre. Cred că este firesc ca oamenii să aibă o cale să își exprime aceste nemulțumiri, chiar și în stradă. Există însă un cadrul legitim și există un cadru ilegitim și o formă de protest care sfidează democrația și libertatea noastră”, a început Fritz.

Acesta a adăugat că protestele au fost denaturate spre naționalism xenofobie și antisemitism, amintind de atacurile la adresa președintelui Klaus Iohannis, la adresa sa, a Maiei Morgenstern, a maghiarilor sau, în alte situații, chiar împotriva medicilor. „Acesta este un lucru grav. De la violență verbală până la violență fizică este doar un pas. Am primit mesaje de la medici, intelectuali și de la… vecinii mei. Numele acestora au fost făcute publice. Aceștia nu au nicio vină decât că locuiesc în același bloc cu mine”, a spus Fritz.

Primarul a mai adăugat că în oraș există „antreprenori ai urii care se folosesc de nemulțumirea reală a cetățenilor pentru a-și promova această agendă care nu are nicio legătură cu restricțiile”. „Această agendă amenință libertatea și democrația pentru care oamenii au murit în Timișoara în 1989. Este absolut necesar ca întreaga clasa politică să se dezică de aceste incitări la ură!”, a adăugat edilul. Acesta a precizat că se așteaptă ca polițiștii să identifice protestatarii care incită la ură.

Primarul a povestit și o întâmplare la care ar fi luat parte de curând: „Acum câteva zile am fost la supermarket. M-a abordat o femeie și m-a întrebat dacă cred în Dumnezeu sau în virus. I-am spus că eu cred în ambele. Mi-a spus «Nu se poate, trebuie să alegeți: Dumnezeu sau virus». Cred că această întrebare este o capcană întinsă. Este simbolul capcanei întinse pentru societatea noastră, să facem alegeri false între Dumnezeu și virus, între libertate și sănătate, între economie și sănătate, între românii adevărați și străini. Toate aceste alegeri false au un singur scop: să ne dezbine. Nu trebuie să cădem în această capcană. (…) Degeaba învingem pandemia dacă moare democrația”.

Întrebat despre segmentul „Timișoara nu este a lor” din postarea sa de luni, acesta a spus că a fost scoasă din context. Fritz s-ar fi referit, de fapt, la extremiștii care au deturnat protestele și a fost o replică la scandările „(Fritz – n.r.), nu uita, Timișoara nu-i a ta”. „Cred că este evident că sunt niște proteste care nu sunt doar locale, ci organizate la nivel național, chiar și împotriva guvernului. Nu cred că cineva are impresia că sunt organizate doar împotriva primarului Fritz. Las jurnaliștii și organele competente să tragă concluzii”, a adăugat acesta când a fost rugat să detalieze și să ofere nume concrete.

În legătură cu poziția sa la acest moment privind o posibilă prelungire a carantinei, acesta a adăugat: „DSP trebuie să întocmească analiza și o să trimită spre INSP la avizare. Această analiză vine și cu o recomandare. Eu personal nu văd de ce ar fi benefic să amestecăm acum măsura carantinării cu alte măsuri și mai strice. Ar duce la o confuzie care nu este productivă. Cu restricțiile naționale în vigoare, Timișoara se încadrează la localități cu rată de peste 7,5‰. Nu are rost să le amestecăm. Nu cunosc încă recomandarea făcută de INSP”.

Întrebat și dacă protestele de luni au fost avizate, acesta a răspuns: „De când am devenit primar am primit săptămânal cereri de aviz pozitiv pentru proteste… și le-am avizat pozitiv. Comisia de adunări publice verifică dacă este un protest constituțional. Aceste proteste de azi-noapte nu fost aprobate. Aici sunt sigur că există o cale creativă, o cale legală (pentru a fi organizate – n.r.). Momentan, legea așa spune, că nu te poți aduna cu grupuri mari în spațiul public. Pot fi făcute cu grupuri mai mici. Cred că și în această situație extremă există și căi legitime, nu vreau să dau acum idei”.

Comentarii

comentarii