Acasă Cultura Dora d’Istria 195 – o întâlnire sub semnul prieteniei și latinității, la...

Dora d’Istria 195 – o întâlnire sub semnul prieteniei și latinității, la Academia Română Timișoara

DISTRIBUIȚI

O elegantă manifestare culturală cu tema Dora d’Istria 195, desfășurată sub semnul prieteniei și al latinității, a avut loc, marți, 30 mai, în Aula Filialei din Timişoara a Academiei Române, unde invitat special a fost consulul onorific al Italiei la Timișoara, Angela Pesaventa.

În deschidere, academician Dan Dubina a amintit că scopul întâlnirii de la Academia Română Timișoara a fost pentru a omagia împlinirea 195 de ani de la nașterea domniței care a rămas sub pseudonimul de Dora d’Istria. Este vorba de prințesa Elena Ghica, fiica Banului Mihalache Ghica.

Prințesa Elena Ghica a fost un copil minune. De la cinci ani a început să învețe limbile greacă, latină, franceză, italiană, engleză și germană.

La 14 ani, a tradus Iliada din limba greacă în limba germană. A fost considerată una dintre cele mai erudite femei ale secolului trecut.

A strălucit la curtea domnitorului Alexandru Ghika și a fost prezentată la curtea regelui Frederic Wilhelm al IV-lea al Prusiei. Practica înotul, scrima și călăria.

A fost o ambasadoare de prim-rang a Balcanilor și Orientului, inclusiv a Țărilor Române, în Occident.

A petrecut ultimii 20 de ani în Italia. Și-a lăsat prin testament averea autorităților din Italia și România, pentru a fi folosită în scopuri caritabile. A murit în noiembrie 1988 la Florența.

Prof.univ. dr. Viorica Bălteanu, care a și publicat romanul Domnița Valahă, a povestit că Dora d’Istria este pseudonimul pe care l-a ales, foarte inspirat de la dor-Dora, și de la Istru – Histria greacă de la Marea Neagră, și de la peninsula Istria de la Adriatică.

Este prima femeie din lume care a obținut 19 recunoașteri, în timpul vieții, de importanță excepțională venite de pe 4 continente. Ea a fost acceptată de mari iluștri intelectuali ai secolului său ca o egală cu ei.

“Spre neuitare în a doua jumătate a sec XIX-lea, Pronia a dăruit neamului românesc și lumii două genii de supremă strălucire: un bărbat și o femeie – Mihai Eminescu și Elena Ghica, alias Dora d’Istria.

Cu asemenea contribuții la istoria lumii, alături de numeroase altele, avem motive  limpezi de a ne strădui să ne facem cunoscuți pretutindeni cu demnitate prin adevăruri întregi. Pentru înaintași nu există prea târziu”, este mesajul prof. Viorica Bălteanu.

Partenerii elegantei manifestări de la Academia Română Timișoara au fost COMITETUL ROMÂN DE ISTORIE ȘI FILOSOFIA ȘTIINȚEI ȘI TEHNICII ‒ FILIALA TIMIȘOARA MITROPOLIA BANATULUI UNIUNEA ZIARIȘTILOR PROFESIONIȘTI DIN ROMÂNIA, FILIALA „VALERIU BRANIȘTE” ‒ TIMIȘ.

Un cuvânt de salut a avut și Angela Pesaventa, consulul onorific al Italiei la Timișoara. 

Au conferențiat prof. univ. dr. Viorica Bălteanu, Universitatea de Vest, Timișoara, O întâlnire sub semnul prieteniei. Dora d’Istria și muzica.

 Prof. Antonia Ida FONTANA Florența, Italia Vechi și noi relații România-Florența.

Prof. univ. dr. Adrian Dinu RACHIERU Sociolog, critic și istoric literar, Timișoara A doua viață a Dorei d’Istria.

Conf. univ. dr. Mirela-Ioana DORCESCU Universitatea de Vest, Timișoara Dora d’Istria și strategiile emancipării.

Dr. Roberta FIDANZIA Roma, Italia Pedagogie risorgimentală: Rosmini, Manzoni și Dora d’Istria. Prof. Angelo GAMBELLA Roma, Italia Dora d’Istria în Europa unită.

Moment artistic: Alice BĂLAN, Colegiul Național de Artă „Ion Vidu”, clasa a XII-a, pian, profesor Anda Drăgan-Icleanu Gianluca VANZELLI, prim-flautist, Opera Națională, Timișoara.

 ”Calde mulțumiri pentru sprijinul acordat desfășurării acestei manifestări: Prof. Cosmina Manuela DRĂCIA și Prof. Cristian Florin HANȚIU”, este mesajul prof. Bălteanu.

Comentarii

comentarii