Acasă Actualitate Dorel Andraş: „Voi lua cele mai duri măsuri, dacă oamenii mei greşesc”

Dorel Andraş: „Voi lua cele mai duri măsuri, dacă oamenii mei greşesc”

DISTRIBUIȚI

În urmă cu exact 145 de ani, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, printr-un Înalt Decret Domnesc, unea grăncierii din Moldova cu cei din Ţara Românească. Instituţia de atunci era străbunica Poliţiei de Frontieră Române de azi. „Ziua Poliţiei de Frontiere Române” a fost sărbătorită, la Timişoara, cu activităţi cultural-sportive şi înaintări în grad. Pentru merite deosebite, trei ofiţeri şi cinci agenţi au fost înaintaţi la gradul superior, înainte de îndeplinirea stagiului minim. Alţi 134 de agenţi şi 24 de ofiţeri au fost avansaţi la termen. Cel mai tânăr chestor din istoria României, Dorel Andraş, noul şef al Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Timiş, le transmite angajaţilor un mesaj clar de ziua lor. „Nu am nimic cu nimeni, dar voi lua cele mai dure măsuri, dacă oamenii mei greşesc grav”. Principalele probleme cu care se confruntă frontieriştii, la această oră, sunt asigurarea frontierei cu Serbia, poarta cu Uniunea Europeană şi combaterea traficului de migranţi. 

Care ar fi principalele obiective care trebuiesc rapid realizate la frontierele de vest?
Obiectivele noastre mi-au fost clare din prima zi în care am venit în Inspectoratul Poliţiei de Frontiere Timiş: supravegherea atentă a frontierei exterioare cu Uniunea Europeană şi traficul de migranţi. Avem probleme cu diverşi cetăţeni din  Moldova sau Orientul Mijlociu, care încearcă să forţeze constant frontierele. Frontiera cu Serbia trebuie securizată la cel mai înalt grad. Au fost deja începute lucrările de extindere şi modernizare a vămilor de la Moraviţa şi Jimbolia. Termenul de finalizare ar fi în 2010. În acest sens, conlucrăm extrem de bine şi cu Agenţia Europeană Frontex, înfiinţată în 2004. Principalele obiective pe această direcţie ar fi securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene şi prevenirea migraţiei.

Ce probleme are, la această oră, Inspectoratul Poliţiei de Frontieră Timiş?
Procesul de reformă din cadrul Ministerului de Interne, desfăşurat în acest an, a adus şi la noi modificări. S-au desfiinţat direcţiile poliţiilor de frontieră, s-au schimbat structuri şi compartimente. 93% dintre posturi le avem, însă, ocupate. Nu ducem lipsă de personal. La noi au venit şi foarte mulţi dintre oamenii din fosta Direcţiei a Poliţiei de Frontieră Timişoara, după desfiinţare. Sunt probleme, dar trebuie strânsă cureaua şi mers înainte. Nimeni nu pleacă din Inspectorat atâta timp cât îşi face treaba cum trebuie.

Care este relaţia cu celelalte instituţii din Ministerul de Interne?
Ne bazăm foarte mult pe colaborarea cu toate structurile Ministerului de Interne, de Pa poliţie, la Crimă Organizată, Jandarmerie, DGA  şi SRI. Eu vreau o transparenţă cât mai mare în acţiunile instituţiei. Nu avem nimic de ascuns. Pentru acest lucru este nevoie de colaborarea cu toate instituţiile din cadrul Ministerului. La vamă, nu avem noi toate atribuţiile. Nu noi suntem principalii vinovaţi pentru traficul de ţigări. Am dispus, totuşi, ample verificări în acest sens şi vă spun că nu am nimic cu nimeni, dar voi lua cele mai dure măsuri, dacă oamenii mei greşesc grav.
 

Comentarii

comentarii