Acasă Economic Doru Petanec, DAJ Timiș: ”Grâul și rapița se prezintă bine, dar este...

Doru Petanec, DAJ Timiș: ”Grâul și rapița se prezintă bine, dar este lipsa mare de apă în sol, la peste 10 cm!”

999
DISTRIBUIȚI

Ne aflăm aproape de sfârșitul lunii ianuarie 2020 și culturile agricole din Timiș nu au văzut zăpadă în acest an. Deși până acum nu sunt prea mari probleme în câmp, dacă în următoarea perioadă vor veni geruri mari, plantele vor avea foarte mult de suferit.

Prof. univ. dr. Doru Petanec, directorul Direcției Agricole Județene Timiș, și Ionică Prohab, șef Serviciu, au făcut o inspecție pe teren, miercuri 22 ianuarie, pentru a constata starea câmpului.

Concluzia a fost că semănăturile de toamnă – grâu, orz și rapiță – se prezintă bine, sunt la densitate normală, dar din păcate deficitul de apă este mare, la adâncimea de peste 10 cm.

”Este lipsa mare de apă în sol, la peste 10 cm. Dacă nu vine un strat consistent de zăpadă sau dacă nu va ploua, plantele vor avea de suferit. Stresul hidric va fi mare.

După cum știm, iarna s-a mutat cu o lună. S-ar putea să avem în martie iarnă și chiar în aprilie. Va fi grav, pentru pomii care sunt porniți în vegetație, dacă temperaturile vor fi de minus 8 -10 grade. Vor îngheța florile și vor muri, cum s-a mai întâmplat în Timiș.

Ultimii trei ani au fost total diferiți. Dacă faci media celor trei ani cu anomalii, aceasta nu corespunde cu ceea ce se întâmplă în iarna aceasta.

Lipsa zăpezii pentru culturi este dăunătoare. Covorul de zăpadă asigura protecția în caz de îngheț, iar dacă vin temperaturi negative de minus 15-20 de grade, culturile nu sunt afectate -grâul, orzul, ovăzul sau rapița.

Dacă vine un îngheț puternic, fără strat de zăpadă deasupra plantelor, atunci vor fi mari probleme. Pe de altă parte, dacă există zăpada, aceasta se topește încet și asigură umiditatea necesară plantelor și solul va avea rezerve.

Noi așteptăm primăvara fără ca terenul să aibă vreo rezervă de apă. Există apă numai în stratul superficial. Asta este bine deocamdată, dar dacă vor veni căldurile brusc, atunci plantele nu vor avea rezerve de apă și va fi grav”, a spus Doru Petanec, directorul DAJ Timiș, miercuri 22 ianuarie 2020.

Comentarii

comentarii