Acasă Cultura Două cărţi, un e-book, două biblioteci şi o librărie – prezenţa timişoreană...

Două cărţi, un e-book, două biblioteci şi o librărie – prezenţa timişoreană la a doua ediţie a Galei Industriei de Carte din România

DISTRIBUIȚI

bun de tipar

„Bun de Tipar” – Gala Industriei de Carte din România a ajuns la a doua ediţie. Organizată de Federaţia Editorilor din România şi Headsome Communication, gala îşi propune să marcheze reuşitele anuale ale industriei editoriale autohtone, scopul evenimentului fiind acela de a „atrage atenţia publicului asupra celor mai bune produse editoriale româneşti, în contextul în care se vorbeşte tot mai mult de o criză a lecturii, a cărţii sau a literaturii de calitate”.

Juriul Galei Industriei de Carte din România, format din Simona Kessler – agent literar, Ion Bogdan Lefter – poet, critic şi istoric literar, eseist, Laura Grünberg – scriitoare, sociologă, autoare de cărţi pentru copii, Radu Dimitriu – directorul editurii CH Beck, Cristian Teodorescu – scriitor, jurnalist, Nicu Ilfoveanu – artist vizual, Cristina Bazavan – jurnalist şi unul dintre cei mai importanţi bloggeri autohtoni, Sabina Ştirb – Head of CSR & Public Sector Division at GMP Public Relations, coordonatoarea campaniei de promovare a proiectului „Căutătorii de poveşti” şi Daniel Nazare – directorul Bibliotecii Judeţene Braşov, a selectat finaliştii celei de a doua ediţii.

Timişoara este reprezentată şi anul acesta la Gala „Bun de Tipar”. La categoria „Cea mai bună carte a anului”, subcategoria „non-ficţiune”, printre cele nouă nominalizări se află şi volumul „Cronica sentimentală” de Adriana Cârcu, apărut la Editura Brumar. Adriana Cârcu s-a născut în 1954, la Timişoara. Este licenţiată a Facultăţii de Filologie din Timişoara (secţia engleză). În anul 1988 a părăsit România, stabilindu-se în Germania. În prezent este redactor-şef la revista americană „No Strings Attached E-News” şi predă cursuri de Creative Writing la Universitatea Populară din Heidelberg. Din 2006, publică cu regularitate în revista Orizont.

Printre volumele nominalizate la categoria „Cea mai bună traducere” se numără şi „Cartea sărăciei şi a morţii”, de Reiner Maria Rilke, apărută în traducerea lui Şerban Foarţă la aceeaşi editură timişoreană Brumar.

Scriitorul timişorean Şerban Foarţă este prezent şi la categoria „Cea mai bună carte netipărită”, subcategoria e-book, cu „Inverosimilele aventuri adevărate ale locatarului din Loch Ness şi rolul său în scufundarea în urmă cu fix un secol a vasului Titanic” (LiterNet).

După ce a fost desemnată anul trecut câştigătoare la categoria „Cea mai bună bibliotecă”, Biblioteca Judeţeană Timiş se află din nou pe lista nominalizaţilor, listă pe care se mai află şi Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” din Timişoara.

Şi, în fine, ultima reprezentantă a Timişoarei este Librăria Cartea de Nisip, membră a grupului Librarium, nominalizată la categoria „Cea mai bună librărie”.

Lista completă a finaliştilor, pe categorii, poate fi găsită pe site-ul Galei „Bun de Tipar”, www.galabundetipar.ro.

Anunţarea câştigătorilor va avea loc joi, 25 aprilie, începând cu ora 18.00, în Aula Bibliotecii Naţionale a României (Splaiul Unirii, nr. 22, intrarea prin aripa Ministerului Culturii). Accesul la Gală se face pe baza de invitaţie. Cea de a doua ediţie a Galei „Bun de Tipar” este realizată cu sprijinul Ministerului Culturii şi al Bibliotecii Naţionale a României.

Comentarii

comentarii