Acasă Actualitate Două elicoptere şi o descindere de proporţii pentru numai 4 arestaţi?!

Două elicoptere şi o descindere de proporţii pentru numai 4 arestaţi?!

DISTRIBUIȚI

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată a 55 de inculpaţi, dintre care trei în stare de arest preventiv, ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră, lucrători vamali din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Naidăş, judeţul Caraş-Severin şi persoane implicate în traficul ilegal cu ţigări, se arată într-un comunicat de presă al DNA. Potrivit comunicatului, în 8, 9 şi 10 februarie, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă a patru ofiţeri de poliţie de frontieră, 20 de agenţi de poliţie de frontieră şi cinci lucrători vamali, toţi de la PTF Naidăş. Ulterior, faţă de 36 de inculpaţi, instanţele de judecată au dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a obligării de a nu părăsi ţara pentru 30 de zile. Printre cei deferiţi justiţiei se află şeful PTF Naidăş, Valentin-Ionică Bărăgan şi doi şefi de tură, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada octombrie 2010 – ianuarie 2011, la PTF Naidăş, vameşii şi poliţişti de frontieră menţionaţi, precum şi alte persoane implicate în traficul cu ţigări, în contextul existenţei unui grup infracţional organizat, au acţionat în mod coordonat în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie şi pentru a obţine importante beneficii financiare şi materiale. “În esenţă, lucrătorii de poliţie şi vameşii de la PTF Naidăş au primit de la persoanele implicate în traficul ilegal cu ţigări, cu titlu de mită, în mod curent, diferite sume de bani şi alte foloase pentru a facilita introducerea în România a unor cantităţi de ţigări netimbrate, provenite din Serbia. Pentru ca funcţionarii cu atribuţii de serviciu în zona frontierei să nu denunţe şi să nu constate infracţiuni sau contravenţii, traficanţii de ţigări ‘achitau’ aproximativ 50 de euro pentru un bax cu ţigări, respectiv 5 lei sau un euro pentru fiecare cartuş de ţigări, astfel că, în unele situaţii, se ‘încasau’ sume cuprinse între 2.000 şi 2.700 de euro pe o tură”, explică Lidia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA.
Nu mita era exagerată, ci frecvenţa ei
DNA subliniază că în cauză relevant nu este cuantumul sumelor primite cu titlu de mită, ci frecvenţa cu care se consumau actele de corupţie şi modul în care au asimilat acest fenomen lucrătorii de poliţie şi cei vamali. “În interiorul grupului infracţional cuantumul banilor primiţi de către fiecare membru depindea de postul în care îşi desfăşura activitatea pe tură, astfel încât cei direct implicaţi în actul de luare a mitei sau care asistau nemijlocit la acesta primeau o sumă mai mare, spre deosebire de ceilalţi. Între membrii grupului format exista o preocupare constantă în protejarea reciprocă, aspect ce rezidă în faptul că, deşi conform competenţelor specifice lucrătorilor vamali şi de poliţie aveau obligaţia să sesizeze încălcările legii pe care le constatau, aceştia acţionau în comun pentru obţinerea foloaselor”, mai comunică Săplăcan. Sursa citată menţionează că în situaţia în care lucrătorii vamali, speriaţi de iminenţa unui control, au refuzat să primească mită, au făcut acest lucru poliţiştii de frontieră, pentru caîn final banii să se împartă în mod egal. “În cadrul fiecărei ture, spre sfârşitul programului de lucru, se proceda la împărţirea sumelor de bani colectate, după cum urmează: banii proveniţi de la traficanţi erau luaţi, în cele mai multe situaţii, de către lucrătorii vamali. La sfârşitul turei, unul dintre aceştia împărţea cu şeful de grupă al poliţiştilor de frontieră foloasele primite în două părţi, dintre care una destinată poliţiştilor de frontieră, iar cealaltă lucrătorilor vamali. Ulterior, vameşii îşi împărţeau între ei partea care le revenea, iar şeful de grupă al poliţiştilor de frontieră remitea câte o parte din bani poliţiştilor care au fost de serviciu”, au constatat anchetatorii.
Nu credeau că vor fi prinşi
 Procurorii anticorupţie precizează că această operaţiune de împărţire a banilor se realiza inclusiv în locuri expuse privirilor unor potenţiali martori (de exemplu în tonetele vameşilor), fapt ce demonstrează că inculpaţii nu se temeau că vor fi descoperiţi. În cadrul grupului infracţional organizat, pe lângă activitatea de împărţire a mitei, poliţiştii de frontieră inculpaţi care deţineau şi calitatea de şef de tură sau de grup şi-au asumat şi atribuţii de coordonare a activităţilor: cunoaşterea şi darea acceptului pentru transporturile ilegale de ţigări şi repartizarea poliţiştilor pe posturi. De asemenea, aceştia se asigurau şi cu privire la eventualele controale de la nivelul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Caraş-Severin, pentru a proteja transporturile agreate. În ceea ce-l priveşte pe Bărăgan, şeful PTF Naidăş, DNA menţionează că acesta a aderat la grupul infracţional organizat, în sensul că a beneficiat, în mod repetat, de bani sau alte foloase, provenite din sumele încasate de lucrătorii de poliţie cu titlu de mită, a cunoscut activitatea infracţională desfăşurată în punct şi a asigurat cadrul propice derulării întregii activităţi infracţionale prin omisiunea de a-şi controla subordonaţii. “Sub coordonarea superiorilor, poliţiştii de frontieră au facilitat introducerea ţigărilor în ţară şi au întreprins acţiuni de protejare a transporturilor pe traseu, până la locurile de depozitare temporară din Oraviţa şi localităţile limitrofe. La rândul lor, lucrătorii vamali cu funcţie de şef de tură sau cu o poziţie dominantă în cadrul grupului de vameşi aveau rolul de a colecta de la vameşii din subordine sumele primite de aceştia cu titlu de mită de la traficanţii de ţigări pe perioada turei respective, de a remite şefilor de tură ori şefilor de grupă ai lucrătorilor de poliţie jumătate din sumele colectate”, se mai spune în comunicat. Lucrătorii vamali, de asemenea sub coordonarea şefilor de tură, pe lângă activitatea efectivă de primire a mitei, au luat măsuri de prevedere pentru a evita raza de acţiune a camerelor de luat vederi amplasate în perimetrul punctului de trecere a frontierei şi pentru a preîntâmpina conservarea unor eventuale probe.
În vederea confiscării sumelor de bani ce fac obiectul infracţiunilor de corupţie, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor imobile, autoturisme, sume de bani descoperite cu ocazia percheziţiilor şi sume de bani aflate în conturile bancare aparţinând inculpaţilor. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Timişoara.

 

Comentarii

comentarii