Acasă Administraţie Două milioane de euro, pentru transformarea Turnului de apă din Iosefin în...

Două milioane de euro, pentru transformarea Turnului de apă din Iosefin în spaţiu cultural

703
DISTRIBUIȚI

Timişoara are la ora actuală foarte puţine muzee şi spaţii expoziţionale semnificative. Unul dintre obiectivele ţintite de municipalitate a fost turnul de apă din Iosefin, pe care şi l-a dorit transformat într-un muzeu al cafelei, până în 2021.

După multe discuţii şi impedimente, acum s-a ajuns în faza în care proiectul de punere în valoare a obiectivului a început să se mişte, iar aleşii locali au votat proiectul pentru documentaţia tehnico-economică faza DALI.

“Încercăm să obţinem fonduri de pe programul Pro Cultura. Valoarea totală a proiectului este de 11,11 milioane de lei cu TVA inclus, din care cheltuieli eligibile sunt 11 milioane de lei cu TVA inclus. Proiectul va fi în parteneriat cu Asociaţia Prin Banat”, a anunţat primarul Nicolae Robu.

Durata de realizare a proiectului ar fi de 1 an.

Potrivit documentaţiei care însoţeşte proiectul, intervenţia vizează crearea unui concept unitar-complementar între spaţiul multifuncţional neconvenţional (evenimente/activităţi expoziţionale şi culturale) şi baza turnului, unde se propune un aparat de intrare cu zona de expunere secundară şi integrarea unei funcţiuni de alimentaţie publică (servicii) care provoacă remodelarea turnului.

Va fi un complex care să reprezinte un pol de atracţie comunitar şi turistic. Conceptul lasă deschisă posibilitatea obţinerii unei zone urbane extinse prin cuprinderea spaţiului verde aferent carosabilului din faţa turnului, a malurilor Canalului Bega cu posibilitatea introducerii a unei staţii de vaporetto, cât şi transformarea zonei într-un punct de interes şi pentru traseul velo existent pe malul apei.

Intervenţiile au în vedere şi amplasarea unui ascensor panoramic şi se vor realiza două noi scări, se va mai construi o clădire anexă pentru grupuri sanitare şi birou.

Întregul obiectiv ar trebui terminat anul viitor, fiind unul dintre obiectivele trecute în dosarul de candidatură al Timişoarei la titlul de CCE 2021.

Comentarii

comentarii