Acasă Sănătate Două operaţii de risc maxim, la Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara

Două operaţii de risc maxim, la Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara

2281
DISTRIBUIȚI

doua operatiiÎn cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara, au fost implantate două stent-grafturi în aorta abdominală, la o pacientă de 51 de ani şi la un bărbat de 67 ani.
Prof. dr. Marian Gaşpar, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiacă, a explicat că această procedura intervenţională se face la pacienţii care au anevrism sau disecţie de aortă abdominală atunci când riscul opertor prin incizie şi abord direct este crescut.
În aceste două cazuri, pacienta a mai fost operată în copilărie de coarctaţie de aortă şi recent de tumoră renală stângă, iar cel de al doilea pacient, un bărbat de 67 de ani, a avut în urmă cu două luni ulcer perforat cu peritonită. Ambele cazuri au fost rezolvate prin plasarea pe cale percutană de stent-grafturi în Laboratorul de Cateterism. Echipa complexă a fost formată din: prof. dr. Marian Gaşpar, dr. Igor Koncar- Beograde, Serbia (specialistul în cadrul companiei care produce stenturile Medtronic), ddr. Cristi Mornos, dr. Mihaela Gheorghiu (cardiologi intervenţionişti), dr. Caius Streian, iar la Anestezie – dr. Marius Sintean, prof dr. Petre Deutsch.
“Procedura a decurs bine şi pacienţii au fost externaţi după 2 zile de spitalizare. Au mai fost făcute asemenea proceduri în Timişoara şi în ţară, numărul lor fiind totuşi redus din cauza costurilor mari ale materialelor ce au ajuns pentru cele 2 stent grafturi la 15 ooo euro. Mulţumim celor care ne-au sprijinit şi prietenului nostru de acum dr. Igor Koncar care vine de la Beograd ori de câte ori este nevoie. Operaţiile au avut loc cu sprijinul conducerii Institutului, manager prof. dr. Sorin Pescariu, şi dir Medical dr. Alina Lupu”, a spus dr. Gaşpar.

Comentarii

comentarii