Acasă Actualitate Două premii naționale “Bursele ANIS”, pentru cercetătorii UVT

Două premii naționale “Bursele ANIS”, pentru cercetătorii UVT

DISTRIBUIȚI

În cursul acestei săptămâni, au fost acordate premiile Burselor ANIS pentru anul în curs. Obiectivul programului Burse ANIS constă în stabilirea unei colaborări între sectorul industrial și mediul academic pentru sprijinirea tinerilor cadre didactice în integrarea unor tehnologii noi în conținutul universitar și adoptarea unor metode inovative de predare.
 
Cu o acoperire națională și finanțări în valoare de 5,000 de euro pentru fiecare proiect selectat, „Bursele ANIS” sunt destinate tinerilor profesori universitari, asistenților și doctoranzilor cu activitate didactică.
 
La Gala BurselorANIS 2023, în categoria BigData, locul 1 a fost obținut de Adrian Spătaru, lector la Facultatea de Matematică și Informatică din Universitatea de Vest din Timișoara, pentru proiectul “Big Data Technologies”. 
Cursul a fost actualizat iar materialul de laborator este complet nou. O inovație notabilă constă în introducerea unor exemple de utilizare a algoritmilor de Machine Learning implementați în biblioteca PySpark în cadrul materialului de laborator. În concluzie, programul acoperă modul în care pot fi utilizate resursele Cloud, în special Google Dataproc, pentru crearea unui cluster de procesare a datelor.
 
În cadrul categoriei Blockchain, câștigătorul acestui an este colegul de LA UVT  Darius Galiș, asistent doctorand tot la Facultatea de Matematică și Informatică din Universitatea de Vest din Timișoara, care a propus programul “Tehnologia Blockchain între ideologie și provocare”. 
 
Cursul a fost revigorat în cadrul programului de master în CyberSecurity al facultății. Obiectivul, atât al cursului, cât și al laboratorului, este să introducă studenții masteranzi în conceptele legate de blockchain și să ofere o perspectivă realistă și echilibrată asupra conceptului integral de blockchain. Noua structură a acestui curs a fost gândită pentru a nu doar facilita înțelegerea ușoară a noțiunilor de bază, ci și pentru a acoperi, începând de la aspectele teoretice, până la aplicații concrete și provocări asociate tehnologiei blockchain.
 
Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Cercetătorii Facultății de Matematică și Informatică, Adrian Spătaru și Darius Galiș, se află în grupa celor care inovează permanent și dezvoltă programe de studii avansate, atât de așteptate de studenți și de economia reală. Le transmit felicitări pentru recunoașterea obținută în cadrul premiilor Burselor ANIS și îi încurajez să persevereze, ca modele profesionale și de mentorat.”

Comentarii

comentarii