Acasă Actualitate Două steaguri istorice din Timișoara, restaurate în Ungaria – foto

Două steaguri istorice din Timișoara, restaurate în Ungaria – foto

DISTRIBUIȚI

Steagul Asociației Calfelor Catolice din Timișoara (1896-1897) și steagul și panglica Textilierilor din Timișoara (1895), păstrate în biserica Millenium din Piața Traiana, au fost restaurate în Ungaria, de către Institutul Național de Cercetare Strategică. 

Lucrările au durat opt luni, dar din cauza pandemiei steagurile au fost păstrate într-un muzeu din Szentendre. În sfârșit, în week-end, steagurile au fost readuse la Timișoara.  

Steagurile au fost predate de Boglárka Ress, de la Institutul Național de Cercetare Strategică, coordonator al operațiunilor de restaurare, în cadrul unei Liturghii Pontificale celebrată de Iosif Csaba Pál, episcopul de Timișoara care a binecuvântat aceste steaguri ale asociațiilor catolice care au fost restaurate.

„În urmă cu șase ani, la vernisajul expoziției în cinstea Maicii Domnului, organizat la biserica Millenium, l-am întrebat pe părintele paroh Janos Kapor cu ce am putea și noi ajuta. Ne-a spus de aceste două steaguri pline de istorie, păstrate în biserică, cele ale Asociației Calfelor Kolping din Timișoara și ale Asociației Croitorilor din Timișoara, care de multă vreme avea nevoie de restaurare. Cele două steaguri și panglica de steag se aflau într-o stare avansată de degradare. Țăsăturile erau incomplete și foarte murdare. La atingere se rupeau. I-am promis că Institutul Național de Cercetări Strategice din Ungaria va restaura și va conserva steagurile. Lucrările au durat opt luni, dar din cauza problemelor din pandemie steagurile au fost adăpostite în Muzeul de Etnografie din Szentendre. Acum am avut ocazia să înapoiem aceste steaguri”, a spus Jenő Szász, președintele Partidului Civic Maghiar, care a contribuit la restaurarea steagurilor.

Comentarii

comentarii