Acasă Actualitate Dr. Elisabeta Spătaru, PMF Timiş: „Automedicaţia poate duce la suprainfecţie bacteriană şi...

Dr. Elisabeta Spătaru, PMF Timiş: „Automedicaţia poate duce la suprainfecţie bacteriană şi pneumonie”

DISTRIBUIȚI

Nici nu a dat bine frigul în Timişoara, că deja s-au înmulţit virozele respiratorii, datorită fluctuaţiilor bruşte de temperatură. Elisabeta Spătaru, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie (PMF) Timiş, îi îndeamnă pe timişoreni ca, la primele simtome de răceală, să nu practice automedicaţia, ci să se adreseze medicului.

Indicată este imunizarea

„Automedicaţia poate duce la complicaţii – la suprainfecţie bacteriană şi pneumonie, în termen populari, aprindere de plămâni. Cea mai indicată este imunizarea antigripală”, a spus dr. Spătaru. De asemenea, Ministerul Sănătăţii sfătuiește ca, în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură, populaţia să asculte sfatul medicilor, să respecte regulile de igienă şi să se vaccineze antigripal, pentru evitarea îmbolnăvirilor. Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi in special prin gripă. De asemenea, este recomandat să se evite zonele aglomerate şi expunerea prelungită la frig. În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este necesar să se folosească mijloacele de protectie adecvate.

Un milion de doze

Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă şi mişcare (mers pe jos, cu bicicleta, patinaj, sporturi diverse) sunt esenţiale pentru menţinerea unui corp sănătos. De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, este bine să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile va începe în această săptămână monitorizarea cazurilor de viroze respiratorii şi gripă din sezonul 2011-2012. În perioada următoare, Ministerul Sănătăţii va lansa campania anuală de vaccinare antigripală gratuită. Anul acesta, are în plan utilizarea unui număr de 1.000.000 de doze de vaccin gripal pentru imunizarea cu prioritate a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. Astfel, vor fi vaccinate persoanele cu varsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, conform recomandărilor OMS şi ECDC. Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.

Comentarii

comentarii