Acasă Actualitate Dr. Emilian Popovici: “Se arată un posibil val 6 al pandemiei”

Dr. Emilian Popovici: “Se arată un posibil val 6 al pandemiei”

DISTRIBUIȚI

Un studiu al cercetătorilor japonezi arată că subvarianta BA2 a tulpinii Omicron a coronavirusului generează variante grave de boală, asemănătoare cu Delta, fiind rezistentă la unele antivirale şi la anticorpii monoclonali, a precizat, vineri, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Emilian Popovici.

Totuşi, vaccinul anti-COVID în doză booster îşi menţine protecţia în faţa acestei variante, a mai arătat medicul, potrivit agerpres.ro.

“Un studiu din Japonia a comunicat că Omicron în subvarianta BA2 este mai transmisibilă cu 30-50% faţă de varianta BA1, ar genera forme grave de boală într-o măsură echivalentă cu varianta Delta, ceea ce este extrem de îngrijorător.

De când în Danemarca această subvarianta BA2 a ajuns dominantă, spitalizările şi decesele au crescut, dar în Marea Britanie şi Africa Sud, în care subvarianta este dominantă, spitalizările şi decesele au scăzut.

Rămâne de văzut, însă semnalul de alarmă este clar. Studiul japonez este confirmat parţial de cercetători americani. Subvarianta BA2 este rezistentă la unele antivirale, cum este Strovimab, şi, mai alarmant, este rezistent la anticorpii monoclonali.

Subvarianta BA2 este detectată în cel puţin 74 de ţări şi dominant în cel puţin 11 ţări”, a spus Popovici.

Totodată, medicul se arată sceptic în ceea ce priveşte finalul pandemiei.

“Vaccinurile administrate în doză booster îşi menţin o protecţie de 74%. Vestea bună este că cei care au fost infectaţi cu subvarianta BA1 şi sunt vaccinaţi prezintă o protecţie faţă de BA2.

Probabil că vor mai fi schimbări. Dar, iată că nici nu au apucat oamenii să spună prea apăsat că ne apropiem de sfârşitul valului cinci, unii mai optimişti că ne apropiem de sfârşitul pandemiei şi se arată la orizont un posibil val şase.

Semnalele care vin sunt de alarmă. Varianta BA2 pare a fi comparabilă cu varianta Delta. Vom vedea dacă s-a adeverit ceea ce au comunicat japonezii. A spune acum că lucrurile se vor încheia este, după părerea mea, o greşeală”, a adăugat Popovici.

Comentarii

comentarii