Acasă Cultura Dr. Faustus theater-concert, la Timișoara

Dr. Faustus theater-concert, la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Dr. Faustus  theater-concert, inspirat de operele lui Thomas Mann și Leonard Bernstein, creat în cel mai nou  Laborator de instrospecție muzicală/teatrală #artefactum,  deschide luni,  15 mai, stagiunea Nocturnalii  inside 2023, a Companiei de teatru independent Arte-Factum. Evenimentul se va desfășura de la ora 20:00, în Studioul Franciscan  din Timișoara (str. E. Ungureanu  nr. 1, Piața Libertății).

 „Trăim o vreme în care regulile <<lumii noi>> și nevoia de artă, teatru, muzică au o relație ambiguă, fluidă” –  Kocsárdi Levente a   compus muzica, a regizat  și interpretează acest spectacol, bazat pe capodopera omonimă a lui Thomas Mann,   theater-concert ce abordează pactul mefistofelic dintr-o perspectivă nouă,  un Faust contemporan, cu disonanțele și acutele lumii sub semnul terifiant al imprevizibilului.  Criza de inspirație a creatorului, vocația tragică a ratării, polaritatea și fragilitatea artistului,  compromisul fatal și eul  supus experienței interioare a timpului, relația dintre neant și etern, disjuncția geniului de schizofrenie sunt temele care alcătuiesc arhitectura acestui atipic concert de muzică contemporană de teatru, inspirat de povestea vieții compozitorului Adrian Leverkühn, rememorată de prietenul său intim Serenus Zeitblom.  

Dr. Faustus theater-concert este un proiect muzical evolutiv, conceput în Laboratorul de introspecție teatrală/muzicală Arte-Factum, cu muzică nouă la fiecare ediție.  Interpreți în acest performance sunt Levente Kocsárdi, Alexandra Mahu (voce, flaut, Georgi Rădulescu (vioară), Maksay  Csaba Zsolt (violoncel). Spectacolul se desfășoară în cadrul stagiunii independente Nocturnalii inside 2023. Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Inside Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii. Parteneri sunt Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely.

Următoarea reprezentație a theater-concertulului Dr. Faustus, cu Victor Geru la vioară, va avea loc în 25 mai, de la ora 19:00, la Studioul Franciscan, în cadrul celei de-a 14-a ediții a Festivalului Euroregional de Teatrul TESZT. Spectacolul  va fi jucat în limba română, cu supratitrare în engleză și maghiară.

Comentarii

comentarii