Acasă Actualitate Dr. Franz Metz, muzicolog și cercetător german născut în Timiș înființează Muzeul...

Dr. Franz Metz, muzicolog și cercetător german născut în Timiș înființează Muzeul Muzicii la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Dr. Franz Metz, organist, muzicolog, istoriograf, cercetător și dirijor german născut în Darova Timiș, a ținut, marți, 7.03.2023, de la ora 17, o conferință în limba română și germană, la Casa Adam Muller Guttenbrunn, despre spectaculosul proiect de înființare a Muzeului Muzicii la Timișoara.

Cercetătorul Franz Metz a făcut o prezentare amplă și amănunțită despre sutele de istorii și exponate cu artiștii extraordinari care au cântat sau au trăit în Banat sau Timișoara și au avut vreo legătură cu orașul, de-a lungul sutelor de ani. Dintre marele nume amintim pe Beethoven și Mozart. Documentele de o valoare extraordinară sunt pregătite pentru a îmbogăți marele muzeu al muzicii.

Timișoara posedă o deosebit de bogată istorie muzicală. În cele trei secole de cultură muzicală modernă mulți renumiți artiști de renume mondial au concertat pe scenele metropolei Banatului sau și-au început aici carieră muzicală, activând mai târziu la Viena, Berlin sau la Paris. Mulți dintre ei și-au publicat autobiografia, scriind și despre concertele lor la Timișoara sau în alte localități din Banat. Dar și invers se pot enumeră multe nume de muzicieni din Timișoara, care au făcut carieră pe scenele importante multor continente.

Artiști din întreaga lume au fost plăcut impresionați aici de un public foarte interesat și atent. Toate acestea nu ar fi fost posibile, dacă nu ar fi existat aici o cultură muzicală foarte ridicată. La Timișoara existau deja în secolul XIX mai multe edituri muzicale, instituții și asociații muzicale, școli de muzică, ateliere de construit instrumente muzicale (instrumente de corzi, piane, orgi, instrumente de suflat, etc.). Toate acestea duceau și la o anumită situație financiară sigură.

Un proverb german din Banat spune, că atunci, când dialogul verbal între două persoane sau două etnii este blocat, vine muzică în ajutor. Prin muzică s-a putut închega cel mai bine legătură între mai multe etnii sau confesiuni care au conviețuit aici la Timișoara. Societatea Filarmonica din Timișoara (fondată 1871) este un exemplu concret în acest sens.

Prin urmările celor două războaie mondiale, o mare parte al tezaurului spiritual muzical a ajuns în țări, unde foști cetățeni din Timișoara au emigrat. Acuma, când România este membră de câtiva ani în UE, ar fi timpul să se vindece aceste răni.

Astfel, în conferința susținută la Timișoara, Metz a prezentat premisele pentru susținerea valorilor muzicale din Timișoara în cadrul unui viitor muzeu al muzicii sau casă a muzicii. Istoria muzicală a Timișoarei și locuitorii acestei metropole ar merită o astfel de instituție.

Dr. Franz Metz, născut în 1955 la Darova (Darowa, Daruvár), în România, provine dintr-o familie de șvabi catolici din Banat. Este un renumit cantor, muzicolog, organist și dirijor. Între 1974 și 1978 a studiat la Academia de Muzică din București, specializarea orgă. Debutul lui Franz Metz ca organist de concert a avut loc în 1975 la Timișoara. Până în 1985 a lucrat în oraș ca organist și muzician bisericesc la Biserica Preasfânta Inimă a lui Isus, la Biserica Millennium și la Catedrala Sf. Gheorghe, Domul din Timișoara. În 1985 a emigrat în Germania. În 1990, Metz a înființat un curs internațional de măiestrie pentru tineri organiști, la Timișoara.

Din 1986, Metz a fost cantor colegial în Hechingen, organist la Castelul Hohenzollern și, din 2000, muzician bisericesc la biserica parohială Sfântul Pius din München. A susținut concerte pe multe orgi importante din Europa și a efectuat cercetări muzicologice în mai multe țări. Dr. Metz a jucat un rol de pionierat în prezentarea la radio, la televiziune și pe CD-uri a unor lucrări ale unor compozitori din Banat, necunoscuți până atunci. Are o listă extrem de bogată de publicații și a efectuat, de asemenea, cercetări aprofundate în Ungaria.

Dr. Metz nu numai că are o cunoaștere profundă a muzicii bisericești germane din Ungaria, dar, în numeroase ocazii, a inclus în producțiile sale internaționale interpreți maghiari și din Europa Centrală și de Est (români, sârbi, bulgari). Prin activitatea sa profesională, el consolidează cooperarea artistică între popoarele din Europa Centrală și de Est și prezintă cu mare succes această bogată cultură muzicală bisericească în Germania.

Amintim că Consulatul General al Ungariei la München i-a oferit în decembrie 2022 în cadrul recepției festive, tradiționale de Advent, Crucea de Cavaler a Ordinului de Merit al Ungariei domnului Dr. Franz Metz, muzicolog născut în Banat și stabilit în prezent în Germania.

Ungaria a dorit să îi mulțumească prin această distincție pentru activitatea sa de mulți ani, care a fost indispensabilă culturii și spiritului european.

Organizatorii conferinței de la Timișoara de marți au fost: Forumul Democrat al Germanilor din Timișoara, Episcopia Româno-Catolică de Timișoara, Societatea Filarmonica din Timișoara, Gerhardsforum Banater Schwaben e.V., München  Gesellschaft für deutsche Musikkultur im südöstlichen Europa e.V., (GDMSE) München. Contact: franzmetz@aol.com.

 

 

Comentarii

comentarii