Acasă Actualitate Dr. Horia Cristian, parlamentar de Timiş: “Coplata – Să mă ţii sănătos!”

Dr. Horia Cristian, parlamentar de Timiş: “Coplata – Să mă ţii sănătos!”

DISTRIBUIȚI

Despre coplată – suma pe care cetăţeanul bolnav va trebui să o plătească atunci când va merge la medic – se vorbeşte din 2009, dar nici în 2012 nu a fost pusă în practică. După opinia medicului Horia Cristian, parlamentar de Timiş, pacientul poate face coplata din diverse surse: din buzunarul propriu, din asigurare complementară sau din CES – Contul de Economii de Sănătate.

Dr. Cristian susţine că asigurarea complementară obligatorie este de 4%. CES este creat prin contribuţiile angajatorului, în suma de aproximativ 200 de euro pe an pe angajat, sumă care este deductibilă fiscal şi acum. CES-ul este un cont asemănător cu cel de pensie, unde banii se capitalizează pentru angajat. Acesta poate să folosească banii pentru plata serviciilor medicale, inclusiv pentru primele 5 zile de concediu medical (care acum sunt plătite de angajator). Dacă nu se îmbolnăveşte, banii se capitalizează şi angajatul îi poate primi când contractul de muncă încetează amiabil (inclusiv prin pensionare) sau la iniţiativa angajatorului.

“În acest fel împlinim a treia nevoie a angajatului: "propăşirea financiară". Totodată, acest CES vine să împlinească nevoia angajatorului de a avea muncitori sănătoşi şi fideli. În CES se pot colecta, teoretic, până la aproximativ 2,52 miliarde euro, pentru că în viitoarea lege a sănătăţii se precizează că suma deductibilă fiscal este de 600 de euro pe an. Probabil că cifra corectă e de aproximativ 0,84 miliarde în primul an, ceea ce corespunde la o depunere de 200 euro pe an, pentru că cei 200 de euro pe an reprezintă mai puţin decât contribuţia angajatorului, de 5,2%, care dispare. În plus sunt sigur că vor exista angajatori care, pentru unii angajaţi, şi nu puţini, vor contribui mai mult de 200 euro pe an. Se crează un stimulent puternic pentru ca oamenii să nu se îmbolnăvească. Şi înainte de a protesta din nou nu vorbesc despre bolile acute. Vreau să vă amintesc că 3/4 din cheltuielile din sănătate merg la bolile cornice”, spune parlamentarul timişean.

Dr. Horia Cristian mai susţine că acest CES devine un stimulent ca oamenii să trăiască sănătos, să renunţe la fumat, alcool şi să se hrănească mai sănătos, răspunzând celei de-a doua nevoi : "să mă ţii sănătos!".

O analiză a concediilor medicale arată că oamenii preferă să îşi ia 3-4 zile de concediu medical să îşi rezolve problemele extraprofesionale, decât o zi liberă. Dacă te uiţi la instituţiile publice, constaţi că majoritatea au program doar dimineaţa, ceea ce face ca cetaţeanul obişnuit să fie nevoit să îşi ia concediu să îşi rezolve diverse probleme, concediu de odihnă, fără plată sau medical. Medical e cel mai convenabil. Banii sunt plăţiti acum din buzunarul angajatorului, ceea ce încurajează această practică. Ca să iei concediu fără plată e complicat, trebuie să anunţi angajatorul, să semnezi suspendarea contractului de muncă şi când vii înapoi să semnezi reluarea contractului de muncă şi în plus nu primeşti niciun ban. Concediile medicale au atins, în 2008, 5% din totalul zilelor lucrătoare. În 2009 şi 2010, după măsurile poliţieneşti ale CNAS, au scăzut la 1,5-2%, dar pentru scurtă vreme. Doctorii au învăţat că CNAS poate controla doar caligrafia şi nu corectitudinea diagnosticului şi concediile medicale au crescut încet-încet din nou la 4% şi peste. Dacă angajatul va primi banii pe concediul medical din CES, va fi mult mai puţin stimulat să ia concediu medical. Şi astfel răspunde la a 7-a nevoie: "să am muncitori sănătoşi şi fideli".

Pe lângă creşterea productivităţii muncii prin scăderea zilelor de muncă pierdute, scad şi pierderile induse de fluctuaţia excesivă a forţei de muncă. “Dacă ar fi să estimez, aş spune că CES va fi un produs "corporate" adresat firmelor şi angajaţilor sub 50 de ani, care pot să mai strângă sume semnificative în CES. Asigurarea complementară va fi un produs adresat celor peste 50 de ani. Întrucât aici intră şi pensionarii, care beneficiază de rate reduse ale coplăţii, cred că primele de asigurare vor fi modeste”, a subliniat medicul Horia Cristian.

Comentarii

comentarii