Acasă Eveniment Dr. Ioan Munteanu a mai ajutat o “bunică” să devină mamă

Dr. Ioan Munteanu a mai ajutat o “bunică” să devină mamă

DISTRIBUIȚI

Prin fertilizarea in vitro

Sub atenta îngrijire şi îndrumare a prof. univ. dr. Ioan Munteanu, părintele fertilizării in vitro româneşti, o femeie în vârstă de 51 ani a reuşit, după ani de aşteptări, să devină mamă, prin fertilizarea in vitro, la o clinică timişoreană. Este al şaselea caz când profesorul a ajutat o “bunică” să devină mamă. Ea a dat naştere unei fetiţe cu greutatea de 3.000 de grame, perfect sănătoasă, cu indicele Apgar 10. “Mama şi fetiţa sunt perfect sănătoase. Această realizare medicală o consider un cadou la ceas aniversar, deoarece coincide cu ziua mea de naştere”, a declarat prof. Munteanu, joi, 23 iunie.

Copilul a fost adus pe lume prin cezariană

Cei doi părinţi – ingineri informaticieni – nu sunt din Timiş. Ei şi-au dorit foarte mult încă un copil, după ce primul lor băiat a murit la vârsta de 21 de ani într-un grav accident de circulaţie. Fiindcă vârsta era înaintată, mama a fost nevoită să recurgă la fertilizarea in vitro. “Părinţii nu au cedat, iar cu ajutorul nostru, la începutul săptămânii, mama a născut o fetiţă de 3 kilograme”, a precizat profesorul. Un mic incident a avut loc la finalul săptămânii trecute. Placenta a început să se dezlipească şi era pericol ca fătul să se asfixieze. De aceea, mama a fost adusă la clinică, iar medicii au decis: cezariană. Pentru a nu avea probleme cu prejudecăţile semenilor mama nu a vrut să-şi dea numele, nici oraşul de unde provine. Peste vârsta de 45 de ani, foarte rar, femeia mai poate procrea în condiţii normale. De obicei, mamele recurg la fertilizare in vitro sau la inseminare artificială. Prima fertilizare in vitro a fost făcută de un medic englez, în 1978. În 2010 el a luat Premiul Nobel. În SUA, prima fertilizare in vitro a avut loc în 1981. De atunci, la nivel mondial s-au realizat peste 3 milioane de naşteri prin această metodă.
 
2.400 de euro o fertilizare in vitro

Fertilizarea in vitro înseamnă fecundarea artificială a spermei bărbatului cu ovulul femeii, în laborator, timp de 40 de ore, apoi embrionul este introdus în uterul mamei.
Cei cinci parametri pe baza cărora se apreciază indicele Apgar, creat de către medicul anestezist Virginia Apgar, în 1952, sunt: respiraţia, frecvenţa cardiacă, reactivitatea la stimuli, tonusul muscular şi aspectul tegumentelor. Prin însumarea acestor puncte se obţine un punctaj de la 0 la 10 numit scorul Apgar, dat în primele 60 de secunde de la naşterea fătului. Termenul este şi un acronim pentru: activitate, puls, grimasă, aparenţă şi respiraţie. O fertilizare in vitro costă 2.400 de euro. Prof. Ioan Munteanu este primul medic din Timişoara şi din România care a reuşit prima fertilizare in vitro, în 1996. Acum, Daniel are 1.80 centimetri şi este vicecampion la baschet. Dr. Munteanu a inaugurat, în 20 mai 1995, primul Centru de Fertilizare in Vitro din România, în Timişoara, dar după mai mulţi ani de activitate Ministerul Sănătăţii l-a închis pe motiv că nu îndeplineşte condiţiile. “A fost o grea lovitură dată medicinei. Nu a fost o măsură corectă”, a spus dr. Munteanu, care a împlinit 73 de ani.  “În urmă cu un an, eram pe masa de operaţie în Germania, pentru o hernie de disc. Şapte ore am stat. Când m-am trezit, nu îmi simţeam mâinile şi picioarele. Îmi era greu să cred că voi mai ajunge vreodată să merg eu în sala de operaţii pentru a opera. Iată că am renăscut ca pasărea Pheonix şi pot să îmi fac datoria ca înainte”, a declarat profesorul, joi, 23 iunie.

 
   
 

Comentarii

comentarii