Acasă Sănătate Dr. Olimpia Oprea, Spitalul Municipal Timişoara: „Este necesară o lege a prevenţiei...

Dr. Olimpia Oprea, Spitalul Municipal Timişoara: „Este necesară o lege a prevenţiei în sănătate!”

DISTRIBUIȚI

Olimpia oprea maternitateeMedicul chirurg ginecolog Olimpia Oprea, din cadrul Maternităţii Odobescu, Spitalul Municipal Timişoara, susţine că este necesară o lege a prevenţiei, mai mult ca niciodată, pentru a se evita incidenţa maladiilor grave, cum este cancerul.
Dr. Oprea sprijină astfel pe cei patru deputaţi PNL, dr. Horia Cristian, din Timişoara, Alina Gorghiu, şefa PNL, Eugen Nicolăescu şi Lucia Varga. Aceştia au făcut un proiect de lege care să îi oblige pe pacienţi să plătească tratamentul dacă nu şi-au depistat la timp boala (cancerul etc).
Iată ce spune dr. Oprea:
„Consider că este necesară o lege a prevenţiei pentru menţinerea stării de sănătate a populaţiei. Această lege prevede fonduri de cel puţin 10% din bugetul Ministerului Sănătăţii şi al CNAS pentru a asigura vaccinurile, investigaţiile medicale necesare, infrastructură pentru cabinetele medicilor de familie care vor fi implicaţi activ, dar şi pentru educaţia sanitară a populaţiei privind evitarea factorilor de risc şi prevenirea bolilor. România este pe primul loc în UE în ceea ce priveşte cancerul de col uterin, printre primele locuri la frecvenţa cancerului pulmonar, de sân sau colorectal. Vaccinarea împotriva HPV sau un simplu control ginecologic ar putea reduce semnificativ apariţia cancerului de col. În Ungaria, gravidele care nu efectuează controale medicale regulate, nu beneficiază de concediu de maternitate, iar în Germania, părinţii care nu-şi vaccinează copiii, pierd alocaţia acestuia de 180 euro/ luna”.

Iată ce au propus cei patru deputaţi: „Prin contractul cadru se poate impune asiguraţilor să suporte parţial sau total plata tratamentelor bolilor care ar fi putut prevenite. Asiguraţii pot să suporte costurile unor tratamente care ar fi fost în totalitate gratuite. O pacientă cu cancer mamar, depistată în stadiul III care a refuzat participarea la programele de depistare prin mamografie, poate fi obligată să suporte o contribuţie la costurile curative în cuantum de 10% sau 20%, dar fără a depăşi anumite limite care se stabilesc prin contractul cadru. Un pacient cu hipertensiune arterială care a refuzat să participe la controlul medical solicitat de medic poate fi obligat să suporte nu doar 50% din tratament, ci 50% din toate costurile de diagnostic şi tratament, inclusiv concediile de boală”, se arată în proiectul de lege. Cei patru parlamentari propun mai întâi ca lumea să fie informată, apoi într-o perioadă de 5 ani măsurile să fie aplicate. E capabil sistemul medical obtuz existent în ţara noastră să aplice eficient o asemenea lege?

Comentarii

comentarii