Acasă Actualitate Dr. Olimpia Oprea: “Sunt spitale care au un deficit de personal mediu...

Dr. Olimpia Oprea: “Sunt spitale care au un deficit de personal mediu de până la 40%”.

DISTRIBUIȚI

sperante pt. ssitemul sanitar DSCF7570În timp ce la unele clinici din Timişoara există un deficit de personal mediu de până la 40%, doctorii pleacă în masă în Occident, iar cei rămaşi ameninţă cu proteste masive de stradă în toată ţara, din septembrie, ministrul Sănătăţii a dat asigurări, luni, 1 iulie, că au fost luate toate măsurile pentru a face un sistem de sănătate modern şi performant.

 

Măsuri legislative şi executive

De asemenea, în această perioadă, se lucrează la eliminarea medicilor şi a spitalelor din cadrul statutului de bugetari şi pentru a se găsi resurse pentru majorarea salariilor doctorilor.
“În luna iulie 2013, Ministerul Sănătăţii va finaliza şi va pune în dezbatere publică o serie de opţiuni strategice care vor reprezenta temeliile transformării sistemului sanitar într-unul modern şi performant, capabil să asigure îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale”, a subliniat Eugen Nicolăescu.
Principalele proiecte de acte normative care vizează reforma în Sănătate sunt: Legea Malpraxis, Statutul spitalelor, Salarizarea cadrelor medicale, Stabilirea pachetului de servicii medicale de bază şi a pachetului de servicii medicale din asigurări private suplimentare şi Reorganizarea şi restructurarea sistemului sanitar. “Trebuie să existe un dialog permanent cu toţi actorii din sistem – medici, pacienţi, sindicate, este concluzia pe care această întâlnire a confirmat-o. Am constatat că există un acord de principiu pe direcţiile de reformă pe care le-am prezentat şi care includ măsuri legislative şi executive”, a mai declarat ministrul Sănătăţii. Proiectul de lege în cel mai avansat stadiu de realizare este Legea privind răspunderea civilă (malpraxis), la care lucrează ministrul Nicolăescu, împreună cu secretarul de stat dr. Raed Arafat.

La şapte disponibilizaţi, angajezi o persoană

Una dintre revendicările medicilor este deblocarea posturilor în sistemul sanitar. “La şapte disponibilizaţi un spital are voie să angajeze numai o persoană, conform legii, dar e o aberaţie. Sunt spitale care au un deficit de personal mediu de până la 40%”, a spus dr. Olimpia Oprea, preşedintele Sindicatului Medicilor Materna Timişoara. Alte revendicări sunt: renunţarea la orice barieră în ceea ce priveşte fondul pentru plata personalului (în prezent aceasta este de 70% din suma decontată de CNAS) şi excluderea din categoria de bugetari a medicilor, precizarea în mod expres că medicul nu este funcţionar public şi nici echivalent al acestuia, majorarea veniturilor medicilor astfel încât venitul minim al unui medic (rezident) să fie echivalent cu trei salarii medii pe economie, condiţii de muncă decente pentru medici pentru a putea asigura un act medical de calitate şi implicit siguranţa pacientului, necondiţionarea calităţii de membru al CMR de încheierea asigurării de malpraxis, renunţarea la blamarea medicilor şi respect din partea decidenţilor şi reducerea birocraţiei şi simplificarea documentelor medicale în relaţia medic-pacient. Sindicatele medicilor – Camera Federativă a Medicilor, Federaţia SANITAS, Colegiul Medicilor Dentişti din România – susţin că, în luna august, vor avea loc adunări de analiză şi protest privind starea sistemului de sănătate la nivel judeţean, în luna septembrie vor fi declanşate marşuri de protest şi pichetări ale prefecturilor, în luna octombrie vor avea loc proteste pe legea conflictelor de muncă şi în luna noiembrie – demisia în bloc a medicilor din toate spitalele din România.

Comentarii

comentarii