Acasă Actualitate Dr. Ștefan Curescu din Timișoara propune un set de reguli pentru medici...

Dr. Ștefan Curescu din Timișoara propune un set de reguli pentru medici pentru a nu se infecta cu Covid19

DISTRIBUIȚI

Pentru a fi evitată transmiterea infecției cu coronavirusul SARS-COV2 între medici și la pacienți în unitățile sanitare, medicul Ștefan Curescu, șeful Clinicii de Radiologie Oncologică din cadrul Spitalului Municipal Timișoara, împreună cu Petra Curescu și asistenta Oana Anca Manea, propune un set de măsuri simple și, în aceleași eficiente, care pot fi aplicate în toate spitalele și pe care medicii dacă le respectă nu se vor mai îmbolnăvi.

”Pentru că numărul personalului medical contaminat este în creștere alarmantă și spitalele au devenit o sursă majoră de extindere a infecției COVID19, revin cu o variantă extinsă, un set de reguli pentru a fi evitată transmiterea virusului. Este extrem de eficient. Mulțumesc dr. Petra Curescu și asistenta Oana Anca Manea”, atenționează dr. Ștefan Curescu.  

Prezentăm setul de măsuri propuse:

-DISTANȚARE MEDICALĂ

Cunoașteți, desigur, scurtul instructaj înainte de fiecare decolare, în avion “în eventualitatea puțîn probabilă a depresurizării cabinei, măștile de oxigen vor cădea automat din tavan. Persoanele însoțite de copii își vor pune mai întâi propria mască și abia apoi pe cea a copilului”. Prima dată trebuie să ne protejăm pe noi înșine, pentru a putea ajută pe alții, indiferent cât de vulnerabili.

În contextul pandemiei, lucrurile devin chiar și mai categorice: dacă nu ne protejăm, nu numai că nu vom avea capacitatea de a-i îngriji pe alții, dar putem chiar să infectăm persoane mult mai vulnerabile, aflate în grijă noastră.

Și să nu uităm că și noi, personalul medical, suntem o categorie mai vulnerabilă. În Italia >4800 cadre medicale au fost infectate – 8,3 % din totalul cazurilor! În Spania, numărul crește la >5000, iar procentajul crește chiar la 4%. Sigur că ne putem aștepta la un procentaj mai mare de infecții, datorită expunerii.

Dar surpriză cu adevărat neplăcută este altă: cadrele medicale tind să prezinte forme mai severe ale bolii decât populația generală de aceeași vârstă. Aduceți-va aminte doar de tragicul deces al D. Li Wenliang, cel care a semnalat primul apariția acestui virus, la doar 34 de ani! Exemplele pot urmă, cu vârste chiar și mai mici. O explicație posibilă ar fi expunerea la o încărcătură virală mai ridicată în cadrul personalului sanitar.

Multe necunoscute, dar o singură certitudine: trebuie să ne protejăm!
RELAȚIA CU PACIENȚII:
– anulați/amânați programările “de control”, beneficiul acestora este momentan mai mic decât riscul expunerii la infecție
– rețetele și concediile medicale pot fi trimise electronic (e-mail), și nu este nevoie de card! Dacă pacientul/pacienta are access la e-mail și imprimantă, trimiteți rețeta prin aceste canale (se poate elibera de către farmacie și fără semnătură/ștampila/parafa!)

– Nu considerați categoric că orice pacient mai în vîrstă sau care nu locuiește în oraș nu are access la aceste cai de comunicare, mulți au copii/nepoți/cunoștințe care pot să-I ajute cu “logistică” fără măcar să între în contact direct cu ei! Nu strică niciodată să întrebați dacă au potențial access la email/imprimantă-veți fi surprinși!
– Prescrieti pe cât posibil rețete pe 3 luni
– Păstrați originalele concediilor la fișa pacientului pentru a le înmâna ulterior

– Orientați-va pe cât posibil spre tratamente orale
– Pentru consulturi, etc. rugați pacienții să nu vină personal cu documentele, ci să trimită copii prin email / Whatsapp. Veți fi surprinși cât de mulți se vor descurcă!
– încercați să comunicați mai mult prin telefon, chiar dacă pacientul este internat în salon
– examinați pacientul doar când și dacă este nevoie, nu în echipa
– intruiti pacientul să-și măsoare singur tensiunea, saturatia în oxigen
– puteți să le predați tensiometrul electronic, pulsoximetrul, termometrul, la ușa salonului, fără a întră în contact direct
– încercați să nu purtați carnetele/ caiete în care să notați- mai bine hărții care se aruncă imediat sau poze/ înregistrări cu telefonul

– folosiți termometre de frunte “contactless”, sunt mult mai igieinice, mult mai precise, și mult mai rapide! Riscul crește o dată cu durata expunerii, un termometru “clasic” necesită ~30 secunde, unul de frunte doar 1-2!
– la pacienții stabili hemodinamic nu e necesar să monitorizați zilnic tensiunea!

– rugați pacienții să vină cu “temele făcute”, adică să își măsoare tensiunea și greautatea acasă!
– dezinfectati termometrul, tensiometrul, etc după FIECARE utilizare
– renunțați la examenul obiectiv “complet”- fără palpare / auscultație
– instruiți pacienții să poarte masca și mănuși. Măștile de unică folosință nu trebuie utilizate >24 ore, cele reutilizabile vor fi spălate zilnic.

Dacă nu au acces la măști chirurgicale, instruiți-i să poarte un fular/un batic sau o eșarfă, minim în dublu strat, care să acopere nasul și gură. Nu primiți în cabinet pacienți fără “protecție facială”
– Instruiți pacienții să se spele des pe mâini!
– Instruiți pacienții să nu consume alimente / băuturi în incinta spitalului!

-Purtați ochelari de protecție
– Asistentele, infirmierele și brancardierii au deseori contact mai apropiat și prelungit cu pacienții și sunt mai expuși! Asistentele ar trebui să poarte vizier la recoltare / montare flexule / schimbare prefuzii!

– coronavirusul se transmite prin materii fecale, unde rămâne prezent mai mult timp decât în tractul respirator! Evitați pe cât posibil clismele! Adminstrati laxative! Infirmierele care întră în contact cu materii fecale ar tebui să poarte viziera și dublu strat de mănuși.
– Mănușile de menaj, mai groase, sunt mai sigure și se găsesc încă în comerț!
– nu faceți vizită în grup
– faceți vizită “din ușa salonului”, maxim 2 minute per pacient. O distanță de 3 m poate fi considerată mai sigură. Nu atingeți nimic în salon (pat, clanța, etc.)- pe cât posibil

-analize doar când este strict necesar (de exemplu- NU la hormonoterapie, tratamente biologice /țintite, imunoterapie, pacienți fără istoric de leucopenie în urmă tratamentelor)- chiar dacă protoculul CNAS o cere! Sunt vremuri excepționale!
– Încercați să minimalizati expunerea pacientului- pe cât posibil tratamente făcute într-o singură zi!

– Reduceți la maxim numărul de pacienți. Când e posibil, internați un singur pacient pe salon!
-Aveți o discuție sinceră cu pacienții programați: dacă se află într-o line mai avansată de tratament, cu probabilitate mică de răspuns, este mai igur pentru toată lumea că tratamentul să fie temporizat. Veți fi surprinși câți dintre pacienți se gândeau de fapt la același lucru, dar le era teamă să va propună. Ei va vor mulțumi că va gândiți la siguranță lor și că nu insistați să faceți tratamente cu “orice preț”
– Delimitați o zona din cabinet de care pacienții NU AU VOIE să treacă. Nu le permiteți să se apropie de dumneavostră pentru a va da atenții, a va ruga ceva șoptit la ureche, etc.

RELAȚIA CU COLEGII
– păstrați minim 1,5 metri distanță între colegi
-încercați, pe cât posibil să nu consumați nici un fel de alimente / băuturi la lucru

– nu fumați! Ați pus mâna pe țigară, apoi țigară în gură…
– lucrați în ture
– dezinfectati tastatură și mouse-ul calculatorului de multe ori pe zi! La fel și orice suprafețe atinse frecvent- birou, rafturi

– legați un tifon îmbibat în dezinfectant de clanța exterioară (eventual și interioară a cabinetului). Clanța e unul din obiectele atinse cel mai frecvent! Schimbați-l măcar zilnic!
-În loc de preș, puneți un prosop vechi îmbibat în dezinfectant casnic de baie (de exemplu Domestos) în față cabinetului.
– Nu țineți raportul de garda, faceți un raport virtual pe grup Whatsapp

– Nu aduceți prăjituri, pizza, etc. pentru a le împărți cu colegii pentru că este ziua Dvs., etc. NU ÎMPĂRȚIȚI MÂNCARE/BĂUTURĂ CU NIMENI LA LUCRU!

– păstrați telefonul mobil fără husă! dezinfectati telefonul mobil de multe ori/zi. Încercați să nu-l duceți la ureche când vorbiți- puneți pe difuzor și țineți-l la distanță de față!

Dezinfectati telefonul mobil înainte să plecați acasă!
– purtați costum/halat și schimbați-va complet!
– nu va atingeți față! E mai ușor de zis decât de făcut- studii psihologice arată că oamenii își ating față în medie de 2 ori/minut- într-o zi de lucru asta înseamnă de aproape 1000 ori! Este un impuls inconștient.

Putem să ne autocenzuram, dar cel mai bine este să ne cenzurăm între noi! Atrageți imediat atenția colegilor dacă își ating față și rugațI-I să va certe și ei pe Dvs. Așa ne va întră în reflex să nu mai punem mâna pe față!

– Pentru doamne, bonetele nu oferă doar un strat de protecție în plus, dar își vor atinge mai puțîn părul pentru că le-a intrat o șuviță de par în ochi, etc. Și atingerea părului este un gest inconștient, greu de controlat. Bonetele ajută.

CÂND AJUNGEM ACASĂ
– Nu fumați în drum spre casă sau spre serviciu!
– Este preferabil să purtați în această perioada haine care pot fi spălate la temperaturI mai înalte/ pantofi care nu se vor deteriora în contact cu clorul sau care pot fi sacrificați!

– Păstrați acasă în față întrării, peste preș, un prosop îmbibat în dezinfectant. Ștergeți bine picioarele. Puneți o cutie în care va păstrați pantofii “de stradă” pentru a nu deteriora parchetul, etc. Nu intrați în casă cu pantofii de stradă!

– Încercați să va dezbrăcați imediat ce intrați în casă, dacă e posibil chiar într-o încăpere separată. Puneți hainele imediat la spălat sau păstrați-le într-o pungă de plastic etanșă în care puneți zilnic puțîn dezinfectant spray. Poate e bine perioada această să purtați haine ce pot fi sacrificate, e posibil să se decoloreze.

Același lucru valabil și cu poșetele la doamne: renunțați la poșetă în schimbul plaselor ce pot fi spălate/aruncate sau folosiți o poșetă pe care o puteți dezinfecta de multe ori/zi, preferabil fără decorații, zorzoane, etc.

– Pe cât posibil, după dezbracare faceți imediat un dus! Acesta este momentul ideal pentru dușul zilnic.
– Dezinfectai încă o dată telefonul mobil la intrarea în casă
– Nu aduceți de lucru acasă! Pe hârtie/carton coronavirusul pare să supraviețuiască doar ~ 24 de ore, DAR HÂRTIILE NU POT FI DEZINFECTATE CU SPRAY!

Dacă trebuie să lucrați și de acasă, faceți poze cu telefonul documentelor necesare, nu le duceți acasă!
– dezinfectati-va frecvent cheile. Puteți să le păstrați acasă într-un pahar cu dezinfectant!
– Chiar dacă va simțiți în siguranță acasă și ați făcut recent curățenie, nu ignorați spălatul pe mâini!
– haine, pantofi, telefoane, aparate stricate cu prea mult dezinfectant se pot înlocui. Sănătatea și viață nu!

Comentarii

comentarii