Acasă Actualitate Dr. Stela Iurciuc, managerul Spitalului CFR Timișoara: ”Ne vaccinăm și nu mai...

Dr. Stela Iurciuc, managerul Spitalului CFR Timișoara: ”Ne vaccinăm și nu mai există riscul să murim de COVID!”

1077
DISTRIBUIȚI

Doamna doctor Stela Iurciuc, de ce Spitalul CFR Timișoara este singura unitate sanitară din oraș care vaccinează anti-COVID?

Spitalul CFR Timișoara este și centrul de vaccinare, dar are și pavilion Covid – exact tot ceea ce trebuie să facă o unitate sanitară în această pandemie. Astfel, în lupta cu COVID, trebui să ai grijă de cei care s-au îmbolnăvit și să ai grijă și de ceilalți să îi ajuți să treacă cu bine după vaccinare. Funcționează foarte bine totul la noi. Pavilionul COVID l-am mutat la secția de lângă gară de nord, unde era un ambulatoriu nefolosit. Acum este o secție eficientă, bine dotată cu tot ceea ce trebuie. În același timp am reușit să aducem zona verde în spitalul CFR, iar acum totul funcționează foarte bine, au loc inclusiv operații la ORL și la Oftalmologie, fiindcă  6 luni medicii au consultat numai în ambulatoriu. Acum, internările decurg normal în spitalul CFR, iar medicii pot să își facă meseria. Partea de COVID am mutat-o la gară, unde avem 60 de paturi. Acolo secția este foarte bine amenajată, iar activitatea decurge normal.

Aveți mulți pacienți?

Secția este plină pe jumătate, dar începe să crească numărul de pacienți cu COVID. Îi primim  pe cei cu forme moderate și ușor severe.

De ce credeți că numărul pacienților este în creștere?

Există aceste combinații de tulpini ale coronavirusului mult mai virulente. Virusul constată că îl înghesuim prin vaccin și prin izolarea oamenilor și atunci găsește căi și modalități mai eficiente să sară de la unul la altul mult mai repede. În plus, oamenii nu prea respectă măsurile de protecție.

Cum comentați că există unele centre din Timișoara care refuză să îi vaccineze pe unii cetățeni cu probleme de sănătate?  

Când te apuci să faci vaccin și ești centru de vaccinare abilitat trebuie să fii dotat cu toate aparatele necesare pentru intervenții inclusiv cu defribilator și cu medici specialiști gata să intervină în caz de nevoie, dar nu poți refuza oamenii să îi vaccinezi, asta nu e bine. Noi am vaccinat și alergici și pe oricine. Am gestionat situația nu s-a întâmplat nimic. Când au fost reacții adverse s-a intervenit imediat, fiindcă avem doi medici specialiști care sunt gata să ajute. S-a întâmplat să fim sunați de la alte centre: ”Doamna doctor, avem doi alergici pe care vreți să îi vaccinați dumneavoastră”. Păi, atunci, de ce mai deschideți linii de vaccinare dacă nu vă asigurați personalul medical? De fapt spitalele trebuiau să ofere acest suport.

Credeți că vaccinarea este o șansă ca să scăpăm de COVID?

Vaccinarea e o șansă foarte mare să scăpăm de pandemie. Ne vaccinăm și nu mai există riscul să mori de COVID. Nu vom mai face forme moderate sau severe de boală. Ai șansa să scapi cu vaccinul. Dacă faci vreo formă de boală, nici nu vei ști că ai avut. Vom  putea scăpa foarte ușor, dacă suntem vaccinați anti-COVID. Cu siguranță că cetățeanul vaccinat nu va ajunge la ATI, nici la spital. E legea epidemiologiei care se aplică într-o asemenea situație de boală contagioasă în care ne aflăm de un an: vaccinezi și izolezi. Trebuie aplicate aceste două măsuri care sunt foarte eficiente. Cu cât vaccinăm mai repede și izolăm cazurile care sunt posibile, cu atât vom scăpa mai repede de pandemie. O altă problemă o reprezintă testele rapide. Oamenii se testează rapid acasă și nu spun. Așadar mesajul meu este ca cetățenii să se vaccineze cu încredere și vom scăpa cu toții de SARS-COV2 (COVID19)!

Comentarii

comentarii