Acasă Actualitate Dr. Victor Deliu Matei, expert european urolog, invitat în podcastul Medici’s. Chirurgia...

Dr. Victor Deliu Matei, expert european urolog, invitat în podcastul Medici’s. Chirurgia robotică, soluție pentru cancerul de prostată, dar nu numai

DISTRIBUIȚI

În cel mai nou episod al Podcastului Medical, Adrian Bădescu, consul onorific al Mexicului la Timișoara și asociat al Clinicilor Medici’s, l-a avut invitat pe dr. Victor Deliu Matei, expert european urolog la Institutul de Oncologie din Milano. Acesta din urmă a explicat munca sa de la institutul italian, cunoscut pentru chirurgia robotică.

„Institutul European de Oncologie din Milano și-a îndreptat de cel puțin 20 de ani atenția înspre chirurgia robotică, care găsește aplicații în primul rând în patologia urologică oncologică. Vorbim cancerul de prostată, cancerul de rinichi, de vezică, de testicul și de penis. Bineînțeles că marele avantaj este așa-zisul «teamworking». Adică o echipă care privește această patologie din puncte de vedere complet diferite, ca să acopere toate necesitățile și toate aspectele de viață ale acestor pacienți. Chirurgia robotică a fost dezvoltată de cererea pacienților care provin din întreaga Italie”, a explicat dr. Victor Deliu Matei.

În prezent, institutul oncologic din Milano are o bază materială de patru roboți Da Vinci, dintre care doi sunt dedicați secțiilor de urologie. Aceștia ajută foarte mult în condițiile în care chirurgia prostatică este una dintre cele mai delicate. „Caracteristica chirurgiei robotice este că se pretează mai ales în chirurgiile care trebuie executate în spații reduse, cum este bazinul, sau acelea care au nevoie de timpi de reconstrucție mai crescuți”, spune doctorul.  Pe lângă carcenomul de prostată, chirurgia robotică poate fi o soluție și pentru adenom, însă doar în cazul în care vorbim de acesta are mai mult de 80 de mL. Astfel, este redus foarte mult riscul apariției impotenței sexuale sau a incontinenței urinare.

La bărbați, aproximativ unul din patru cancere este de prostată. Tocmai de aceea, dr. Victor Deliu Matei recomandă cercetări PSA începând de la 50 de ani, pentru bărbații care mai au cazuri în familie, sau 55 de ani, pentru populația generală. Limita superioară până la care se recomandă aceste cercetări este de 80 de ani.

Dr. Victor Deliu Matei a vorbit și despre importanța formării de învățăcei: „În procesul de învățare, disponibilitatea bazei materiale este foarte importantă, dar metoda de învățare sau predare a devenit din ce în ce mai precisă din cauza posibilității de a împărți operația în stepi chirurgicali. (…) Medicul care nu învață pe învățăcel contravine jurământului lui Hipocrate”.

În prezent, urologul de originea arădeană oferă consultații inclusiv la Medici’s Academica, dar operațiile cu roboți le efectuează la București, la Milano și la Roma. Are în vedere, însă, și posibilitatea extinderii activității chirurgicale și la Timișoara.

Comentarii

comentarii