Acasă Actualitate Drapelele de la primărie, mai importante decât tricolorul din intersecții

Drapelele de la primărie, mai importante decât tricolorul din intersecții

DISTRIBUIȚI

A trecut mai puțin de un an de la o ieșire nervoasă a primarului Timișoarei, Dominic Fritz, pe tema unor drapele arborate în fața instituției pe care o conduce.

În luna mai 2022, primarul Fritz declara că ”a citit intrigat adresa venită de la Prefectura Timiș acum câteva zile”, prin care se cerea înlăturarea steagurilor amplasate în fața Primăriei Timișoara încă din 2014.

”Prefectura este sesizată despre ilegalitatea amplasării steagurilor cu pricina pe Bulevardul CD Loga nr.1, iar prefectul trimite sesizarea direct către primărie în vederea soluționării. A doua zi, edilul Timișoarei iese furibund la atac și vorbește despre legi învechite, multiculturalitate, diversitate… Știm cu toții, același limbaj de lemn cu care ne-a obișnuit”, spun reprezentanții PSD Timiș.

Pentru aducere aminte, redăm postarea din 14 mai 2022 a lui Dominic Firtz: ”Ce nu a deranjat pe nimeni timp de 8 ani, acum dintr-o dată e o problemă. Sunt steagurile țărilor din care fac parte orașele înfrățite cu Timișoara. Și care sunt arborate alături de steagul României, de drapelul Uniunii Europene și de sigla Timișoarei.

Legea care reglementează arborarea drapelului României este din anul 1994. Ea aparține unui alt context istoric, plin de frământări și temeri. E acolo un articol care, dacă e interpretat la extrem, poate fi citit ca și cum avem voie să punem steagul unui alt stat doar dacă este o delegație oficială din statul respectiv în vizită.

Am un respect extraordinar pentru steagul României. Trăiesc o mare emoție și mă simt onorat ori de câte ori port eșarfa tricoloră. Cred că cea mai mare realizare a României contemporane este alegerea destinului european. Pentru mine este o onoare că drapelul României poate fi arborat alături de cel al Uniunii Europene, cu aceeași importanță și valoare ca steagurile celorlalte state membre.

Îmi asum această decizie: steagurile statelor cu care Timișoara are relații de colaborare vor continua să fluture în fața Primăriei Timișoara. Ca simbol al apartenenței noastre la marea familie europeană. Și ca dovadă a spiritului multietnic și tolerant al orașului în care trăim.

Cer parlamentarilor de Timiș să se aplece asupra legii din 1994, să propună modificarea acestui text de lege și să-l facă conform realităților zilelor noastre”.

Acum, în aprilie 2023, Dominic Fritz a dat ordin ca tricolorul României aflat în trei intersecții să fie înlăturat pe motiv de amplasare ilegală.

”Spețe identice, soluții diferite sau, mai pe românește, dublă măsură, iar în loc să se ocupe de aducerea în legalitate a celor trei steaguri tricolore, Dominic Fritz a ales să le înlăture. Mai departe, judecă fiecare cum crede de cuviință”, spune PSD Timiș.

Iar social democrații au perfectă dreptate. Conform procesului  verbal de “constatare și sancționare a contravențiilor nr. 169 seria AX0478207”, din 4 decembrie 2020, Primăria Timișoara trebuia să se ocupe de „intrarea în legalitate prin obținerea autorizației de construire, în caz contrar desființarea lucrărilor neautorizate”. A fost aleasă însă înlăturarea tricolorului.

Comentarii

comentarii