Acasă Actualitate Drept la replică din partea Centrului Dialectic, realizator al proiectului „Arhiva de...

Drept la replică din partea Centrului Dialectic, realizator al proiectului „Arhiva de Sunet: Timișoara”

DISTRIBUIȚI

În vederea unei corecte informări a publicului, Centrul Dialectic, realizator al proiectului  „Arhiva de Sunet: Timișoara”, face câteva precizări referitoare la articolul* ce atribuie intenții negative podcastului Arhiva de Sunet, mai exact, primului episod din noul sezon, având ca temă nașterea muzicii rock la Timișoara.

*Articolul „Scandal uriaș, după ce un lector de la Universitatea de Vest Timișoara a afirmat că membrii formației Phoenix au trăit ca “niște boschetari” (29.11.2021, Ziua de Vest)

„Arhiva de Suneteste un proiect cultural de lungă durată, care analizează în mod critic scena muzicală românească și modurile în care ea s-a conectat la diversele contexte sociopolitice, jonglând între genuri – de la rock la manele, de la muzică populară la punk, de la dnb la black metal și trap –, în diverse spații și epoci. Acest sezon adresează muzica produsă în Timișoara, privită ca fapt cultural, fără a da verdicte, fiind o invitație la dialog, împreună cu invitații realizatorilor: muzicieni, jurnaliști, artiști, filozofi, scriitori, sociologi etc. 

Misiunea noastră este aceea de a ne aduce mai aproape de muzică în diversitatea ei și de a descoperi, prin cercetare și o abordare dialectică, relația muzicii cu societatea. Respectăm toate opiniile exprimate în cadrul acestui proiect care oferă diverse unghiuri de abordare, uneori contradictorii sau fanteziste, aceste părți făcând parte din modul de aducere aminte și de construire narativă a unui produs cultural complex.

Noul sezon al podcastului vorbește despre istoria culturală a spațiului timișorean, focusând pe impactul muzicienilor din oraș la nivel local, național și internațional, dar și despre legăturile altor artiști cu Timișoara istorică. Tratăm în mod egal și cu atenție similară artiști precum Pacha Man, Lepa Brena, Negură Bunget, Guranii, Tavi Scurtu, Phoenix, Genius sau Liviu Mateș, fără a încuraja sau descuraja vreo formație sau curent muzical în mod particular. Comentariile aparțin invitaților noștri.  

Susținem dreptul la liberă exprimare și redăm întocmai afirmațiile interlocutorilor noștri atâta timp cât nu încurajează la discriminări bazate pe sex, religie, origine, naţionalitate sau rasă.

De asemenea menționăm, așa cum am specificat în fiecare episod al podcastului: „Arhiva de Sunet: Timișoara”, un proiect al Centrului Dialectic, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara, nu reprezintă poziția Primăriei Municipiului Timișoara și a Consiliului Local Timișoara. Conținutul proiectului cultural și modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor și beneficiarului finanțării. Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Local Timișoara nu sunt responsabile pentru conținutul materialului și modul în care acesta ar putea fi folosit.

„Arhiva de Sunet: Timișoara” continuă un program anterior, podcastul Arhiva de Sunet, care a fost nominalizat în 2021 la Premiile Administrației Fondului Cultural Național – AFCN pentru categoria „Activare culturală în spațiul public”.

Mihai Lukács, președinte

Centrul Dialectic

Comentarii

comentarii