Acasă Eveniment Drog obţinut din otravă, un nou fenomen periculos în România. Un tânăr...

Drog obţinut din otravă, un nou fenomen periculos în România. Un tânăr din vestul țării a încercat să se sinucidă

DISTRIBUIȚI

Un nou fenomen îngrijorător ia amploare în România, iar autorităţile par să nu aibă vreo soluţie. Tot mai mulţi tineri cumpără otravă cu cinci lei. O substanţă foarte periculoasă, vândută la liber, şi pe care consumatorii o folosesc într-un cocktail de droguri. În ultimele zile, medicii de la urgenţe au tratat tineri aduşi în situaţii critice de aşa-numita “stare zombie”.

Paralizaţi de drogul obţinut din otravă, consumatorii par că nu ştiu ce se întâmplă în jurul lor.

Medicii spun că după ce efectul drogului dispare apare agresivitatea. Recent, un astfel de tânăr, din Arad, a încercat să se sinucidă.

SORIN BASCHIR, sef sectie ORL Arad: O rană enormă în regiunea cervicală care ne-a pus probleme deosebite din punct de vedere terapeutic. Vă daţi seama, a trebuit adormit, suturat şi aşa mai departe.

Pentru autorităţi, noul val de consumatori reprezinta o problemă încă fără rezolvare. Pentru că otrava pe care o folosesc ca drog nu este interzisă de lege, nu pot decât să-i ridice pe consumatori de pe străzi şi să-i trimită la urgenţe. Medicii vorbesc despre efecte devastatoare.

ALICE CHIVU, psiholog: Efectiv nu mai au musculatură, nu mai au capacitatea de deplasare, sunt cei cărora le este afectat sau la marea majoritate le este afectată capacitatea de a gândi, de a relaţiona şi sunt, la momentul actual un pericol atât pentru ei, cât şi pentru cei din jurul lor.

Numărul consumatorilor de droguri din România creşte de la an la an, arată studiile. Îngrijorător este că şi vârsta la care începe consumul este în scădere. În centrele de dezintoxicare ajung la tratament şi copii de 10 ani. 650.000 de români au încercat un drog cel puţin odată în viaţă, potrivit Centrului Internaţional Antidrog. Dintre ei, 65.000 au ajuns dependenţi.

Otrava pe care tinerii o folosesc, mai nou, ca drog, costă 5 lei în magazine. Substanţa activă pe care aceasta o conţine nu este monitorizată încă de Agenţia Naţională Antidrog.

Consumul frecvent al noului drog poate duce şi la hemoragii severe. Deocamdată, autorităţile în domeniu caută soluţii.

Sursa: observator.tv

Comentarii

comentarii