Acasă Administraţie DSP Timiş: Instrucţiuni pentru dezinfecţia fântânilor în localităţile devastate de inundaţii

DSP Timiş: Instrucţiuni pentru dezinfecţia fântânilor în localităţile devastate de inundaţii

DISTRIBUIȚI

inundatii fantani

Inundaţiile fac ravagii în Gătaia, Roviniţa Mare şi Denta, din judeţul Timiş, iar efectele asupra sănătăţii oamenilor pot fi devastatoare dacă nu se iau măsuri urgente, îndeosebi în ceea ce priveşte apa potabilă.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş a început evaluarea situaţiei din punct de vedere epidemiologic, pentru a fi evitată declanşarea epidemiilor. Cetăţenii din cele trei localităţi sunt îndemnaţi să urmeze instrucţiunile pentru dezinfecţia fântânilor.

În funcţie de starea lor, fântânile vor fi împărţite în 3 categorii:
– puţin afectate (apă cu turbiditate crescută) – acestea vor fi dezinfectate;
– mediu afectate (în care a pătruns din exterior apă potenţial contaminată) – acestea vor fi asanate de urgenţă şi dezinfectate;
– grav afectate (în care a pătruns mâl şi deşeuri) – acestea vor fi închise pentru moment.

Pentru a efectua o dezinfecţie corectă a apei de fântână, trebuie asigurată în prealabil asanarea şi recondiţionarea fântânii. În vederea dezinfecţiei, fântâna se goleşte şi se curăţă, după care se lasă până se umple cu apă şi se calculează volumul acesteia. Dezinfecţia fântânii se face cu substanţe clorigene sau dezinfectante care au aviz sanitar de folosire în acest scop, exemplu: clorură de var, hipoclorit de sodiu, cloramină, Javel. Pentru a se obţine un clor rezidual liber de 0,5 mg pe litru apă este nevoie de 20 g substanţă clorigenă (1 lingură) sau 4 comprimate Javel pentru 1 m3 de apă. Cantitatea de substanţă clorigenă necesară pentru 1 m3 de apă se înmulţeşte cu volumul de apă din fântână.

Exemplu:
– fântână cu un diametru de 40 cm şi o coloană de apă de 10 m – volumul de apă este de aproximativ 1,5 m3 (se vor utiliza 30 g substanţă clorigenă, aducă 1 ½ linguri sau 6 tablete Javel).
– fântână cu diametrul de 1 m şi o coloană de apă de 3 m – volumul de apă este de aproximativ 2,5 m3 (se vor utiliza 50 g substanţă clorigenă, adică 2 ½ linguri sau 10 tablete Javel).

„Dizolvaţi substanţa clorigenă necesară pentru dezinfecţie într-o găleată cu apă. Această soluţie concentrată se amestecă bine şi se lasă timp de 10 min. pentru sedimentare, după care supernatantul se toarnă în fântână, agitându-se puternic apa. După 12 ore de contact, se extrage apa din fântână şi se aruncă până când dispare mirosul persistent de clor. Din acest motiv se recomandă ca operaţiunile de dezinfecţie a fântânii să fie făcute seara”, îndeamnă DSP Timiş.

Comentarii

comentarii