Acasă Sănătate DSVSA monitorizează graniţa cu Serbia, împotriva pătrunderii în Timiş a dermatozei nodulare...

DSVSA monitorizează graniţa cu Serbia, împotriva pătrunderii în Timiş a dermatozei nodulare contagioase a bovinelor

DISTRIBUIȚI

DSVSA Timiş a primit întăriri de la omologii din judeţele Arad şi Hunedoara pentru a întări controalele sanitar veterinare din punctele de frontieră comune cu Serbia, cu scopul de a împiedica pătrunderea în Timiş şi implicit în România, a dermatozei nodulare contagioase a bovinelor (DNCB).
Directorul DSVSA Timiş, Adrian Radu Popa, a anunţat că în ultima perioadă au fost returnate în Serbia, înainte de intrarea în România, 80 kg lactate, 3 litri lapte, 4 kg diverse preparate din carne şi 4 saci cu furaje.
În toate punctele de trecere ale frontierei au fost afişate postere privind restricţiile de introducere ale alimentelor pe teritoriul UE/României, conform prevederilor Regulamentului Comisiei Europene 206/2009.
DSVSA Timiş a mai luat şi alte măsuri pe care le-a prezentat în Colegiul prefectural de joi: * Se verifică în mod special documentele de dezinfecţie ale vehiculelor ce au transportat animale şi se întorc în România. A fost interzisă intrarea în ţară a două
camioane, ce deţineau documente de dezinfecţie cu termen depăşit. * Transmiterea către toate primăriile judeţului, de materiale informative ilustrate, privind D.N.C.B., materiale ce conţin elementele esenţiale privind aspecte legate de boală, măsuri şi restricţii ce se impun * A fost transmis în 22.06.2016, un Comunicat de presă privind D.N.C.B., măsuri şi restricţii ce se impun, legate de boală; * S-au efectuat controale prin sondaj, în opt ferme comerciale de bovine, pentru verificarea respectării normelor de biosecuritate în acestea. Nu s-au constatat nerespectări ale legislaţiei în vigoare * În vederea efectuării unor acţiuni de dezinsecţie preventivă, în zone de risc crescut, D.S.V.S.A. Timiş a notificat Consiliul Judeţean la 03.05.2016, printr-o adresă oficială şi s-a stabilit de asemenea prin Planul de măsuri privind prevenirea introducerii bolii pe teritoriul judeţului, adoptat de C.L.C.B. efectuarea prin responsabilitatea Consiliului Judeţean şi respectiv Consiliile Locale, a unor asemenea acţiuni, pe parcursul sezonului cald, până în luna octombrie a.c.
Boală infecţioasă contagioasă este de natură virală, specifică bovinelor, caracterizată prin febră, erupţie cutanată şi inflamaţia limfonodulilor, cu o evoluţie mai uşoară la animalele adulte şi mai gravă la tineret.

Evoluţia în Europa

În data de 13 aprilie 2016, Bulgaria a notificat Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animală şi a Comisiei Europene primele două focare de DERMATOZĂ NODULARĂ CONTAGIOASĂ, cu origine în Turcia.
Evoluţia bolii în Bulgaria, de la confirmarea primelor focare, este foarte agresivă, boala răspândindu-se în şapte regiuni, la graniţa cu Grecia, Macedonia şi cu Serbia, trecând apoi în cele trei ţări.
România şi celelalte state ale UE cu excepţia Greciei şi Bulgariei sunt indemne de această boală. Cel mai apropiat focar de boală cunoscut, se află la circa 50 km de judeţul Mehedinţi.

Semne clinice

Perioada de incubaţie a bolii este cuprinsă între 4 şi 28 de zile din momentul contaminării animalului. Formele de evoluţie a bolii variază, de la forme uşoare, chiar inaparente la forme foarte grave * Primele semne clinice sunt reprezentate de hipertermie şi creşterea în volum a limfonodurilor prescapulari ( zona anterioară spetei). Ulterior apar inapetenţă, hipersalivaţie, erupţie cutanată pe mucoasele aparente şi pe piele, sub formă de noduli dureroşi, specifici, cu tendinţă de ulcerare.

Măsuri de prevenire a introducerii bolii pe teritoriul judeţului Timiş
* Reactivarea Centrului Local (judeţean) de Control al Bolilor (C.L.C.B.), din cadrul
Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, prin Ordinul prefectului nr. 215 din 16.03.2016.
* Notificarea şi întrunirea C.L.C.B. în şedinţe de lucru în 23.05.2016 şi 21.06.2016
* Realizarea analizei primare de risc, la 21.06.2016 şi adoptarea Planului de măsuri de prevenire a introducerii bolii pe teritoriul judeţului Timiş.
* A fost notificat Punctul de Inspecţie (Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor) în Frontieră Moraviţa şi au fost transmise zece notificări privind apariţia şi ulterior evoluţia bolii, către medicii veterinari oficiali din cadrul judeţului Timiş.
* A fost efectuată instruirea medicilor veterinari de liberă practică împuterniciţi, din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare teritoriale de pe raza judeţului, în data de 08.06.2016. Periodic, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice se vor transmite notificări specifice, prin sistemul propriu de intranet.
* Notificarea/instruirea personalului sanitar veterinar şi a agenţilor economici din domeniul abatorizării bovinelor, în 24.06.2016 şi 19.07.2016.
* Notificarea/instruirea responsabililor din fermele de bovine, cu privire la situaţia epidemiologică sub raportul D.N.C.B. şi cerinţele sanitare veterinare în acest domeniu, s-a efectuat în 12.05.2016 şi respectiv 18.07.2016. Notificările vor continua, în funcţie de evoluţia riscurilor privind boala.
* Notificarea / instruirea agenţilor economici din judeţul Timiş, ce derulează operaţiuni de comerţ intracomunitar şi import / export bovine vii, cu privire la situaţia epidemiologică sub raportul D.N.C.B. şi cerinţe sanitare veterinare în acest domeniu : s-au efectuat zece notificări specifice, care vor continua, în funcţie de evoluţia riscurilor privind boala.
* Trecerea începând cu data de 7 iulie a.c., la supravegherea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, în cele patru puncte de trecere ale frontierei de stat de la graniţa cu republica Serbia, altele decât Moraviţa, conform dispoziţiilor A.N.S.V.S.A.
* Supravegherea se efectuează permanent, pe întreg programul de lucru al punctelor de trecere ale frontierei, în ture, cu un număr de 9 medici veterinari ai D.S.V.S.A. Timiş şi patru medici veterinari detaşaţi de la D.S.V.S.A.-urile Arad şi Hunedoara.

Comentarii

comentarii