Acasă Administraţie DSVSA Timiș dorește limitarea focarului de pestă porcină africană din ferma de...

DSVSA Timiș dorește limitarea focarului de pestă porcină africană din ferma de la Pădureni și salvarea unei părți din animale

DISTRIBUIȚI

Modul în care a fost ridicată ferma de porci de la Pădureni permite limitarea infectării cu virusul pestei porcine africane care a fost constatată luni. Din fericire, sunt trei unități de creștere a animalelor, separate, iar acestea sunt dispuse pe hale. Animalele din hala unde au avut loc decesele vor fi sacrificate și incinerate.

Pentru restul animalelor, din jur, se va proceda la sacrificare și îngropare. Se încearcă limitarea sacrificărilor, ferma de purcei este separată de cea unde are loc îngrășarea animalelor, astfel se încearcă salvarea tineretului. Dr totul depinde de evoluția situației, spune Flavius Nicoară, directorul Direcției Sanitare Veterinare și Siguranța Alimentelor. Apariția celui de al doilea focar, după cel de la ferma de la Parța, a avut loc în zona de supraveghere a acestuia, mai spune Nicoară.

”Este al doilea focar apărut în zona de supraveghere al primului. Se luaseră deja măsuri de protecție. Nu s-am mișcat animale, furajele erau păstrate în condiții de securitate, singurele mișcări au fost cele de personal. Ancheta se duce în sensul verificării mișcărilor de personal. Au fost instituite filtre de poliție, au fost respectate toate condițiile. Acum începe uciderea animalelor afectate. Din fericire, la Pădureni e o situție mai specială, sunt trei module epidemiologice separate (n.r. trei ferme separate). În primul modul va avea loc uciderea acelor porci, sunt 1380 de animale care vor fi ucise și incinerate, este hala unde a fost înregistrat virusul și decesele. Vom monitoriza celelalte module, dacă nu vom avea semnale de apariție a bolii nu vom ucide și animalele din celelalte unități. Totul va fi incinerat, animalele din acea hală”, a declarat Flavius Nicoară.

De unde a apărut focarul ”primar” și de ce s-a răspândit pesta porcină africană? La acest lucru se lucrează acum, din păcate, nici oamenii care dețin porci în gospodării nu ajută la rezolvarea problemei.

”Avem foarte multe situații ilegale. Vorbim despre cetățeni ce comercializează pe internet produse alimentare din porci și animale. E interzis, acum au dosar penal. E un posibil vector. Sunt multe animale neidentificate. De exemplu, la Pișchia medicul veterinar din zonă a fost anunțat de o persoană de prezența a doi porci domestici, aruncați în pădure la Murani. Ambii aveau probe pozitive. De asemenea, aveau urechile tăiate pentru a nu descoperii crotaliile șide unde provin. E greu de depistat de unde provin, dar până la urmă tot se descoperă. Acum doi ani de zile am avut o situație similară la Coștei. Acolo am depistat în două ore proprietaru, porcii din gospodărie erau și ei crotaliați, aveau urechile tăiate, dar le scăpase o urechie”, a mai spus șeful DSVSA Timiș.

Timișul e cunoscut ca fiind județul cu cea mai mare efectiv de porci din țară, este vorba despre 500.000 de animale în ferme comerciale, respectiv 45.000 de capete în fermele necomerciale.

”Fac apel la responsabilitate și responsabilizare. Fiecare dintre noi trebuie să acționăm proactiv. Să găsim producători care ignoră normele sanitare. Încercăm să ținem sub control acest focar, poate reușim să salvăm cei 24.000 de porci din fermă”, a spus și subprefectul de Timiș, Sorin Ionescu.

Trebuie spus că în zonele de protecție nu se pot muta animalele din gospodării sau ferme. De asemenea, nu se sacrifică animale în perioada respectivă decât în condiții speciale și cu anunțarea veterinarului,.

O problemă care ar fi putut duce la apariția inițială a pestei porcine africane se referă la deplasarea mistreților, care pot duce boala pe distanțe mari. Interesant, în Timiș nu a fost descoperit niciun cadavru pe fondurile de vânătoare, iar toate probele aduse de la vânătoare în acest an erau negative. Directorul DSVSA Timiș se întreabă cum în acest an de pe fondurile de vânătoare nu a fost găsit niciun cadavru de porc mistreț.

”De la 1 ianuarie până pe 30 octombrie am avut în analiză 642 de probe, toate negative. Legat de cadavre nu am primit niciun cadavru, eu înțeleg refuz să cred că nu au fost cadavre. E adevărat că și numărul de șacali a crescut foarte mult”, a mai spus Nicoară. 

Conform acestuia, perioada de incubație al virusului de pestă porcină africană este între 14 și 28 de zile, dar la porcii ținuți la domiciliu,  ce e de rasă, adică în ferme comerciale incubația este de 9 zile, aceste animale sunt mai sensibile, se poate considera că cel de-al doilea focar ar fi apărut din cauza mișcării animalelor dacă avea loc în perioada amintită, dar în câteva zile, dacă apare la 30 de zile cel mai probabil a apărut din cauza factorului uman.

Comentarii

comentarii