Acasă Sănătate DSVSA Timiș a început lupta cu Pesta africană

DSVSA Timiș a început lupta cu Pesta africană

1126
DISTRIBUIȚI

Direcția Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș a organizat prima întâlnire importantă cu medicii veterinari, pe anul 2018, vineri 19 ianuarie, pentru a dezbate problemele cu care ei se confruntă și, în primul rând, chestiunea Pestei africane, care a lovit o fermă din Satu Mare.

“În Timiș nu avem niciun caz, dar în Satu Mare sunt două focare. Acolo, porcii sunt uciși, în zona de impact. Am făcut și ședință de bilanț a anului 2017 și de organizare. De asemenea, veterinarii au fost puși în temă cu ultimele noutăți din domeniu și s-a stabilit ce trebuie să facă, pentru ca să fie evitată infecția cu Pesta africană în Timiș. Cu acest prilej au fost fixate și liniile directoare pe 2018 și s-au prezentat și aspectele juridice și administrative din domeniu, situația deconturilor și bugetul pe anul acesta, precum și misiunile veterinare ce vor fi organizate. Prețul la carne de porc va depinde de evoluția Pestei africane, fiindcă această maladie impune restricții în funcție de evoluția din teritoriu”, a spus dr. Adrian Popa director DSVSA Timiș.

Astfel, a fost activat în cadrul Instituției Prefectului structura Centrului local de combatere și control al bolilor și a avut loc deja o primă întâlnire. Cu acest prilej au fost discuții și cu responsabilii din mediul silvatic – Garda Forestieră, Direcția Silvică, AJVPS Timiș, iar luni se va desfășura o nouă reuniune. “Principala problemă a Pestei africane este să nu apară la porcii mistreți. Atunci, boala va fi mult mai gravă, decât la porcul domestic, fiindcă va fi foarte greu de controlat, iar circulația mistreților bolnavi și focarele vor aproape imposibil de stăpânit”, a explicat dr. Adrian Popa.

 

 

Comentarii

comentarii