Acasă Actualitate Duminica Femeii Creștine 2021. Mesajul patriarhului Daniel

Duminica Femeii Creștine 2021. Mesajul patriarhului Daniel

335
DISTRIBUIȚI

Biserica Ortodoxă Română marchează în fiecare an tradiționala sărbătoare creștină intitulată Duminica Femeilor Creștine- Duminica Mironosițelor, iar în 2021 evenimentul are loc în 16 mai, și reamintește despre importanța lucrării femeii în societate  și familie.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin Hotărârea nr. 4.014 din 22 iulie 2020, a declarat a treia duminică după Paști ca fiind Duminica Femeilor Creștine. Această inițiativă de apreciere a credinței și curajului femeilor creștine evidențiază importanța lucrării misionare a femeilor în viața Bisericii și a societății românești.

Anul trecut, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a oficializat Duminica Femeii Creștine, sărbătoare ținută în a treia duminică după Paști, Duminica Mironosițelor

”Acest demers „evidențiază importanța lucrării misionare a femeilor în viața Bisericii și a societății românești”, spune preafericitul părinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în mesajul transmis cu această ocazie.

Patriarhul Daniel enumeră numeroasele lucrări ale femeii în familie și societate, de la nașterea și creșterea copiilor și până la activitățile filantropice, de asistență medicală, dar și științifice, de cercetare, informare și implicare socială. În mesajul său, Patriarhul României subliniază și demnitatea și importanța egală a bărbatului și a femeii.

Femeile Mironosițe – lumini pentru viața femeilor creștine în Biserică și în societate

”Femeile Mironosițe sunt lumini pentru viața femeilor creștine în biserică și în societate. Prin urmare, Sfintele Femei Mironosițe reprezintă icoana tuturor femeilor evlavioase din Biserica lui Hristos, întrucât ele au deschis calea mărturisirii credinței în Învierea Domnului pentru toate femeile dreptmăritoare: de la sfinte mucenițe, sfinte cuvioase, sfinte împărătese și până la toate mamele creștine, care nasc și cresc copiii în credință și iubire față de Dumnezeu și de semeni.

În acest sens, menționăm: nașterea și creșterea copiilor în credința creștină dreptmăritoare; catehizarea copiilor – în calitate de bunici, mame, soții, surori (în familie); educația religioasă și teologică a copiilor și tinerilor – ca profesoare de religie, preotese, educatoare, învățătoare și cadre didactice de specialitate (în grădinițe, școli, licee și universități); activități social-filantropice (la nivel de parohii și mănăstiri, în cămine de bătrâni, orfelinate, centre sociale); desfășurarea de activități medicale, de asistență socială și de voluntariat – în calitate de medici, asistente și infirmiere (în unități medicale: spitale, policlinici, dispensare, farmacii, centre de tratare și recuperare); derularea de activități mass-media și jurnalism creștin (Ziarul Lumina, Trinitas TV, Radio Trinitas și alte instituții media); activitatea în instituții de administrație publică, arte, cultură, armată, justiție, agricultură, industrie, comerț, cercetare științifică, contribuind, astfel, la bunul mers al vieții eclesiale și sociale.

Totodată, Biserica Ortodoxă Română sărbătorește Ziua Națională a Familiei în Duminica cea mai apropiată de 15 mai, ca fiind Duminica Familiei creștine, ocrotită de Sfântul Apostol Andronic și soția sa, Iunia (pomeniți în ziua de 17 mai). Aceștia au propovăduit Evanghelia lui Hristos străbunilor noștri traci, în regiunea Panoniei, adică în apropierea granițelor României de azi.

Cu prilejul Duminicii Femeilor creștine și al Duminicii Familiei creștine, ne rugăm lui Dumnezeu să dăruiască tuturor femeilor și familiilor dreptmăritoare, precum le-a dăruit mai întâi Sfintelor Femei Mironosițe, bucurie și binecuvântare în a-L mărturisi pe Domnul Iisus Hristos Cel înviat. Totodată, le dorim tuturor sănătate, pace și ajutor în toată fapta bună, întru mulți și binecuvântați ani!”, este mesajul patriarhului BOR, Daniel, cu prilejul Duminicii Femeilor Creștine 2021.

 

Comentarii

comentarii