Acasă Actualitate După 20 de ani…

După 20 de ani…

DISTRIBUIȚI

La 20 de ani de la izbucnirea Revoluţiei în Timişoara, la Primăria Timişoara a avut loc o şedinţă festivă, la care au participat revoluţionari, aleşi locali, invitaţi, printre care şi Emil Constantinescu. Sala de la primărie a fost arhiplină şi au luat cuvântul primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, reprezentanţii unor asociaţii de revoluţionari, Emil Constantinescu şi mulţi alţii. Revoluţionarii s-au revăzut, unii dintre ei după mult timp, iar în aer parcă plutea încă spiritul acela care i-a scos în stradă în acele zile ale anului 1989, atunci când prin ceea ce au făcut au redat României libertatea. Manifestarea a început cu un concert de colinde şi un moment de reculegere în memoria celor căzuţi în luptele pentru libertate din acele zile. Virgil Hossu, preşedintele Asociaţiei ALTAR, a oferit diplome şi plachete aniversare primarului Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, lui Emil Constantinescu, una a fost destinată directorului Filarmonicii Banatul, Ioan Coriolan Gârboni, precum şi altor persoane.

“Trebuie să mulţumim încă o dată celor care, prin sacrificiul lor, au permis să ne întâlnim acum, la 20 de ani, în această sală şi să spunem ceea ce gândim”

“Se împlinesc 20 de ani de la ceea ce noi, timişorenii, considerăm că a fost o revoluţie. Noi cei care am fost atunci în Timişoara, cu 20 de ani în urmă, ştim ce s-a întâmplat aici. Comunismul şi-a arătat faţa hidoasă aici, unde au murit mai bine de 100 de oameni. (…) În cei 40 şi ceva de ani de comunism, această dictatură nu a reuşit să elimine spiritul civic. Tokes era un om în suferinţă, ce trebuia ajutat, era dorinţa de libertate şi era o cale disperată de a ne câştiga această libertate. Aşa, Timişoara a fost, şase zile, singură în faţa asaltului dictaturii de atunci. Este regretabil că, probabil, suntem singura ţară europeană în care a trebuit să ne câştigăm libertatea prin sânge şi jertfă. Cei care câştigă libertatea cu sânge au o mai mare responsabilitate decât cei care s-au născut liberi. S-au schimbat multe lucruri în bine. Dar faţă de aşteptările de atunci, realităţile sunt altele. Cred că este de datoria noastră să cerem preşedintelui ţării, guvernului care va fi votat de parlament să-şi îndrepte atenţia spre doleanţele timişorenilor şi să acorde Timişoarei importanţa pe care o merită. Nu trebuie să uite că au posibilitatea să se exprime politic într-o democraţie tocmai datorită Timişoarei. Pe măsura competenţelor şi realizărilor noastre, să fim ajutaţi să realizăm proiectele acestui oraş. Trebuie să mulţumim încă o dată celor care, prin sacrificiul lor, au permis să ne întâlnim acum, la 20 de ani, în această sală şi să spunem ceea ce gândim”, a spus primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu.

“În urmă cu 20 de ani, la Timişoara avea să se producă un miracol”

“În prezent, încheiem o etapă istorică de profunde transformări. În prezent, asistăm la manifestarea unei crize financiare şi economice globale, profundă şi de durată. În urmă cu 20 de ani, la Timişoara avea să se producă un miracol. Unul la care visam cu toţii, dar pe care nu aveam puterea să le înfăptuim. În Piaţa Maria s-au scris primele rânduri. Timişorenii au plătit un preţ imens. Revoluţia a fost o breşă istorică incontestabilă. A fost un fenomen social total, o explozie de spontaneitate democratică”, a spus Virgil Hossu, preşedintele Asociaţei ALTAR.

“Sunt aici pentru a aduce omagiul meu tuturor celor care sunt gata să lupte şi să moară pentru idealuri”

“Patru ani am avut onoarea să vorbesc în numele poporului român şi am încercat să respect ideile şi idealurile pentru care aţi luptat. Sunt aici pentru a aduce omagiul meu tuturor celor care sunt gata să lupte şi să moară pentru idealuri. Au schimbat viaţa românilor. Peste tot unde am avut onoarea să vorbesc, am arătat că la Timişoara s-a desfăşurat o revoluţie completă. Ceea ce am încercat să arăt a fost această revoluţie adevărată la Timişoara”, a spus Emil Constantinescu.

“Să lăsăm toată ura asta deoparte şi dezbinarea care încă ne macină”

Revoluţionarul Tudorin Burlacu a făcut un apel la unitate… “La 20 de ani, ar trebui să-i ascultăm şi pe aceia care în ‘89 au făcut posibile toate acestea. Dânşii au venit aici să vadă cine suntem noi. Să nu lăsăm fostele structuri securiste să ne dezbine, să bage între noi invidia şi ura, să nu ne putem uita unii în ochii altora. Trebuie să existe securitate, dar să-şi vadă de treburile lor, nu să dividă societatea. Cel mai rău îmi pare de aceia care ne-au trădat. Sper să avem demnitatea să ne ducem steagul înainte. Să lăsăm toată ura asta deoparte şi dezbinarea care încă ne macină, să încercăm să facem ceva util, să sprijinim proiectul domnului primar Ciuhandu, care este un om cu coloană vertebrală şi a reuşit să dea mâna cu domnul Geoană, pentru a face ceva pentru oraşul acesta. Şi noi trebuie să dăm mâna, după 20 de ani”, a spus Tudorin Burlacu, preşedinte E.F.E.C.C. Timişoara.
 

Comentarii

comentarii