Acasă Actualitate După 40 de ani, Domul din Piaţa Unirii intră în renovări capitale,...

După 40 de ani, Domul din Piaţa Unirii intră în renovări capitale, pe bani europeni

432
DISTRIBUIȚI

1 5Catedrala Romano-Catolică (Domul) din Piaţa Unirii din Timişoara se pregăteşte să intre pe harta turistică a Capitalei Culturale Europene, astfel că va intra într-un amplu proces de reabilitare, reparaţii, restaurare, de la pardoseală şi lemnărie până la restaurarea picturilor.
„Vor fi cele mai ample lucrări din ultimele decenii, la domn, în interior şi exterior şi vor dura patru ani. Se va schimba inclusiv sistemul de încălzire, va fi introdus în pardoseală, partea artistică (picturile, statuetele) vor fi readuse la starea iniţială din 1772, când s-a construit edificiul. Se vor face lucrări şi în subsol, unde sunt mormintele episcopilor”, spun reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice Timişoara.
Domul va beneficia de finanţare pentru restaurare din fonduri europene, valoarea totală a contractului este de 21.767.121,96 de lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate de MDRAPFE – AM POR (reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului) este de 21.316.962,01 lei (4.811.955,31 de euro).
După restaurare, se estimează că numărul vizitatorilor va creşte cu peste o mie de turişti, de la 19.800 de vizitatori pe an înainte de intervenţia asupra obiectivului de patrimoniu, la aproape 21.000 de vizitatori.
„Implementarea acestui proiect va aduce, sper, o firmă care să facă aceste lucrări, nu doar de calitate, din punct de vedere strict al infrastructurii, ci să dea viaţă şi suflet acestor lucrări, pentru că acesta este scopul final. Sunt foarte multe lucrări complexe. Cred ca acest edificiu, care este de o valoare nemăsurată pentru comunitate, indiferent de confesiune, este un punct de atracţie turistică, unul care va completa agenda culturală a oraşului şi a regiunii în anul 2021”, a afirmat Sorin Maxim, directorul ADR Vest.
Ultimele lucrări de reparaţii/renovări au avut loc aici în urmă cu circa 40 de ani.

Comentarii

comentarii