Acasă Actualitate După ce a interzis manelele și dedicațiile, primarul Nicolae Robu a anunțat...

După ce a interzis manelele și dedicațiile, primarul Nicolae Robu a anunțat că prioritatea sa este cultura

DISTRIBUIȚI

După ce a interzis, printr-o notă internă, manelele, primarul Timișoarei a anunțat, pe pagina sa de Facebook că o prioritate a administrației Robu este ”cultura”.

Robu a anunțat și o listă cu ”o mulțime de clădiri importante sunt prinse în proiecte de reabilitare, în cazul unora cu consolidare și refuncționalizare: 8 cinematografe; 1 turn de apă istoric; clădirea Operei Române și Teatrului Național; clădirea Filarmonicii; fostul depou de tramvaie și halele conexe de pe Tache Ionescu.

Dintre aceste proiecte au demarat lucrările doar la clădirea Operei, celelalte fiind în diverse stadii, unele, cum este turnul de apă având nu mai puțin de trei studii de fezabilitate efectuate în ultimii ani. Dar, cu anul 2021 se apropie, iar Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană, orientarea administrației Robu spre cultură este nu doar benefică, ci chiar stringentă. Timișoara s-a angajat prin dosarul de candidatură să finalizeze proiectele până în 2021. Dar cum în majoritatea cazurilor nu au fost realizat nici măcar licitațiile pentru stabilirea constructorilor, care pot să dureze luni de zile, este greu de crezut că, în aproximativ un an, se vor termina lucările.

Nicolae Robu și-a argumentat ”orientarea culturală”, dând ca exemplu proiectul ce vizează clădirea Filarmonicii.

”Intervențiile propuse a fi realizate urmăresc punerea în valoare a potențialului istoric și arhitectural al imobilulul Filarmonicii, imobil emblematic al orașului.

Se vor face Iucrări de reparații și consolidare pentru punerea în siguranță a imobilului, pentru acțiuni seismice, conform cerințelor din expertiza tehnică.

Deasemenea, propunerea vizează reabilitarea fațadelor: în zona accesului pricipal se va elibera fațada prin eliminarea extinderii din anii 1970. Deși această extindere a fost proiectată de către cunoscutul arhitect Șerban Sturza, ea a fost potrivită pentru a răspunde funcțiunii din acea perioadă, de cinema și se considera potrivit ca fațada principală sa revină la forma sa inițială.

Se va înlocui tâmplăria întregului ansamblu cu altă tâmplărie din lemn, cu geam termoizolant. Se va înlocui învelitoarea din țiglă și se va reabilita șarpanta. Se vor reface toate finisajele interioare, după ce se vor finaliza intervențiile structurale. Se va igieniza, hidroizola și reabilita subsolul și mansarda , creând astfel spații suplimentare necesare, în vederea funcționării la cerințele actuale.

Intervențiile principale se vor concentra pe sala de concerte. Fiind o sală proiectată inițial pentru funcțiunea de cinema, propunerea va răspunde la cel mai înalt nivel cerințelor funțiunii actuale, de filarmonică. Conform studiului acustic efectuat, se vor schimba finisajele padoselilor, pereților, scaunele și se va interveni asupra scenei și asupra formei tavanului. Instalațiile de sunet și lumini vor fi cele mai performante, scopul întregii intervenții fiind de a avea o sală de concerte modernă, performantă, în limita spațiului existent. Sala va avea un număr aproximativ de 850 locuri. Se dorește și extinderea scenei, se vor căuta soluții în acest scop.

O altă intervenție importantă va fi înlocuirea integrală a instalațiilor electrice, sanitare, de climatizare și ventilare, pe lângă cele de lumini și sunet din sala principală.

Intervențiile propuse pe zona grădinii de vară au scopul de a oferi un potențial maxim de folosire al spațiului amenajat în cadrul ei și aferent acesteia. Datorită gradului ridicat de deteriorare al elementelor constructive (scări, gradene, parapeți, jardiniere) și a formei neregulate a amfiteatrului exterior, se va construi un amfiteatru nou, din beton, pe aceeași amprentă, fără a afecta arborii existenți. La baza lui înspre curtea creată cu clădirea Filarmonicii și accesul principal vor fi amenajate o cafenea, un info-point, un gift-shop și grupuri sanitare. Fiind spații semi-publice, accesul va fi liber , cu anume restricții doar în cadrul evenimentelor organizate. Spațiile verzi și aleile vor fi reamenajate, cu locuri de stat și mobilier urban.

Amfiteatrul va fi acoperit în funcție de condițiile meteo (ploaie sau soare puternic ) cu o structură ușoară din pânze, susținute de o structura metalică, pe care vor fi amplasate sistemele noi de lumini și sunet. Structura metalică va oferi un sprijin vegetației cățărătoare, devenind astfel spațiul interior o adevărată grădină de vară. Această propunere va oferi posibilitatea folosirii grădinii de vara la o capacitate mult mai mare (un număr aproximativ de 1.150 de locuri) și pentru mult mai multe evenimente, nu doar proiecții de film sau spectacole, fără a fi o problema condițiile de vreme. Ecranul grădinii de vară se va reabilita, împreună cu clădirea din spatele lui, în care se vor amenaja vestiare, grupuri sanitare și spații de lounge pentru artiștii care vor avea acces la scenă. Se propune o scenă nouă, modernă, care deasemenea va fi dotată cu o structură metalica cu posibilitatea de acoperire și susținere pentru instalațiile de sunet și lumini.

O atenție deosebită se oferă amenajărilor exterioare, prin refacerea aleilor, reabilitarea gardului din beton al grădinii de vară, dotarea cu mobilier urban și corpuri de iluminat exterior, reamenajarea spațiilor verzi, reabilitarea parcărilor”, a scris primarul Timișoarei.

Ce a ”uitat” să scrie Robu este suma de 24 de milioane de euro ce va fi cheltuită pentru reabilitarea Filarmonicii, sumă pe care sindicaliștii din instituția de cultură o consideră exagerată, și nici termenul de execuție de 2 ani de la începerea lucrărilor, adică, cel mai devreme, prin 2022.

”Proiectul de modernizare a clădirii filarmonicii nu respectă niște norme clasice de principiu și, în primul rând, nu este transparent. Noi, angajații filarmonicii ca beneficiari direcți, nu știm nimic clar despre proiect. Pe noi ne interesează care este studiul privind acustica sălii, cum va arăt sala, scena care trebuie mărită scaunele, spațiile adiacente, lucruri foarte interesante pentru noi, dar și pentru melomani.  Ne interesează cum se va putea propaga sunetul în sală și cum va fi amenajată, fiindcă aici sunt foarte multe improvizații”, spune Dorel Iuga, președintele sindicatului filarmonicii.

Angajații Filarmonicii au protestat în fața Primăriei Timișoara cerând o dezbatere publică în ceea ce privește acest proiect.

Comentarii

comentarii