Acasă Administraţie După doi ani de pauză, la Triplex Confinium a fost din nou...

După doi ani de pauză, la Triplex Confinium a fost din nou sărbătoare

DISTRIBUIȚI

Pandemia de corona virus a oprit doar temporar tradiția de a sărbători colaborarea dintre Ungaria, Serbia și România, la punctul unde cele trei granițe se întâlnesc. Sâmbătă, la frontiera triplă dintre Beba Veche, Kübekháza (Ungaria) și Majdan-Rabe (Serbia) a fost din nou sărbătoare.

”Cel mai important lucru al acțiunii este că oamenii se întâlnesc. Înainte de război românii de aici aveau teren în Ungaria, ungurii aveau teren aici. Era un fel de viață în comun. Asta este cel mai important, ca această euroregiune să funcționeze, există o Europă a patriilor și o Europă a cetățenilor, aceasta este Europa regională”, a spus Viorel Coifan, fost președinte al Consiliului Județean Timiș, unul dintre cei care au și inițiat evenimentele de la borna de hotar a acelor trei țări.

Pentru succesul Euroregiunii DKMT, e nevoie de colaborare, a spus și Cristian Moș, vicepreședintele CJT.

”Aș vrea să mă opresc puțin asupra a două cuvinte, colaborare și cooperare. Colaborare se referă la a munci împreună, cu scopul de a prospera împreună. Cooperare înseamnă munca împreună, dar nu cot la cot. Astăzi, aici, de dorim colaborare, nu cooperare, pentru că obiectivele noastre comune nu se pot atinge decât muncind cot la cot. Cred că ingredientul care poate transforma o colaborare slabă, fragilă, în una durabilă este încrederea”, a declarat Moș la deschiderea ceremoniilor.

Ungaria și Serbia nu au stat deoparte și, chiar dacă între cele două țări a fost ridicat un gard cu sârmă ghimpată pentru a preveni intrarea migranților ilegali, au reușit să deschidă punct de frontieră între cele țări, între  Kübekháza și Rabe. Drumul e asfaltat între cele două țări, există infrastructura necesară, se circulă. De partea cealaltă, România stă după aprobări birocratice de la București, iar asfaltul se termină la 60 de metri de cele două puncte de frontieră, maghiar și sârbesc. Cetățenii din zonă trebuie să facă ocoale de zeci de kilometri pentru a face cumpărături în satele vecine de peste graniță, să guste din gulașul unguresc sau din pljeskavica sârbească, chiar dacă acestea sunt la doar câțiva kilometri. Cea mai mare dorință a cetățenilor din partea română este ca acest punct de frontieră să se deschidă și pentru ei.

„În acest moment toate documentele sunt trimise la București. Comisia ministerială tripartită ministerul de externe, ministerul afacerilor interne și ministerul transporturilor urmează să ia o decizie și sperăm ca primul punct de trecere a frontierei deschis în partea de vest să fie acesta. Sunt niște etape normale care țin de procedurile legale, pe altă parte este și o problemă de infrastructură, e o porțiune de drum care urmează să fie asfaltată, pe de altă parte vorbim de două poduri, care se află în localitatea Beba Veche și care nu vor putea fi folosite cu un trafic specific unuia transfrontalier”, a spus și Sorin Ionescu, subprefect de Timiș, prezent la ceremonii.

 

Comentarii

comentarii