Acasă Cultura După medalionul Beethoven, Filarmonica Banatul va prezenta un medalion Bela Bartok

După medalionul Beethoven, Filarmonica Banatul va prezenta un medalion Bela Bartok

DISTRIBUIȚI

Dacă în deschiderea stagiunii de concerte a Filarmonicii „Banatul” a fost prezentat un medalion Beethoven, vineri, 20 octombrie, la două săptămâni distanţă, va avea loc un medalion Béla Bartók, strălucit reprezentant al muzicii secolului XX, născut cu aproximativ 100 de ani după Beethoven.

Cei prezenți vor asculta două lucrări reprezentative ale compozitorului maghiar născut la Sânnicolau Mare. Este vorba despre Concertul pentru violă şi orchestră şi Concertul pentru orchestră.

Concertmaestru Mircea Tătaru a explicat că Bartók a fost un bărbat scund, delicat, fragil, dar forţa sa psihică era impresionantă, cu o personalitate fără compromisuri, care şi-a urmat drumul fără rabat de la idealul său. Teoriile sale muzicale erau valabile numai pentru el. A fost indignat la culme de răspândirea nazismului şi ştia că după Austria va urma Ungaria. A decis, hotărât, să părăsească Ungaria emigrând în Statele Unite, unde va petrece ultimii ani ai vieţii. Înainte de a pleca, a scris un testament în care specifica faptul că după moartea sa, în cazul în care în Ungaria vor exista străzi şi pieţe cu numele marilor capi fascişti, el nu va dori ca numele lui să fie dat unor locuri din oraşele ţării. Am menţionat acestea pentru că lucrările pe care le vom asculta au fost compuse în America.  Înainte de a muri îi mărturisea doctorului său că îi pare rău că părăseşte lumea cu bagajele pline. Într-adevăr, a lăsat în urmă lucrări neterminate, proiecte, şi planuri pline de speranţă. Este cazul concertului pentru violă, care va fi interpretat vineri seara de violistul Cristian Ladislau Andriş, concert care a fost terminat de bunul său prieten Tibor Serly în 1949. Bartók a început compunerea acestui concert pe când locuia în Saranac Lake, statul New York, în iulie 1945. Lucrarea a fost comandată de celebrul violist William Primrose, care avea mare încredere că va fi un mare concert pentru violă, ceea ce s-a dovedit că este. El a fost revizuit de două ori, ultima dată de către Csaba Erdély. Premiera a fost la 2 decembrie 1949 la Minneapolis, statul Minnesota, cu Primrose solist.

Concertul pentru orchestră este testamentul muzical al lui Bartók. O zguduitoare creaţie a literaturii simfonice mondiale. A fost comandat de Fundaţia Koussevitzky, înfiinţată de marele dirijor Serge Koussevitzky. El a şi dirijat concertul la premiera din 1 decembrie 1944, de la Boston. Pe manuscris scrie — 15 august – 8 octombrie 1943. Starea în care se afla atunci, departe de ţară, trecut  de 60 de ani, cu un început de leucemie, a făcut ca să transpună pe note o elegie a dorului de patrie, a solitudinii. Cu toate acestea reies din paginile lucrării şi episoade bizare sau imagini strălucitoare ale unor petreceri populare. Aici opoziţiile dintre real şi ideal converg spre descrierea unor atitudini sceptice, pesimiste şi idealizarea clipelor de speranţă, de nobil lirism. Se întrezăreşte în concert şi acel Bartók căutător şi descoperitor de folclor, de melodii tradiţionale maghiare. Lucrarea are cinci părţi, cu partea a treia centrală — marele poem al concertului.În legătură cu titlul, compozitorul spunea că a denumit lucrarea concert şi nu simfonie, pentru că a tratat fiecare secţie de instrumente în mod solistic şi virtuoz –a explicat Mircea Tătaru. Dirijorul concertului va fi maestrul Radu Popa.

 

Comentarii

comentarii