Acasă Actualitate După percheziția DNA, Fritz acuză „atacuri, dezinformări și minciuni” în legătură cu...

După percheziția DNA, Fritz acuză „atacuri, dezinformări și minciuni” în legătură cu certificatele de poluare pe care trebuie să le cumpere Colterm

DISTRIBUIȚI

Perchiziția din dimineața zilei de vineri, 8 aprilie, a procurorilor DNA la Primăria Timișoara, din biroul viceprimarului userist Ruben Lațcău, nu i-a picat prea bine primarului Dominic Fritz. Spre după-masă, edilul-șef a ținut să iasă cu o postare pe Facebook în care să acuze „atacuri, dezinformări și minciuni” cu privire la situația certificatelor de poluare pe care este obligată Colterm să le achiziționeze.

Aceste certificate ar reprezenta și motivul pentru care procurorii anti-corupție au „discutat” cu Lațcău, însă nu a fost confirmat oficial decât faptul că se desfășoară o cercetare in rem. Pe scurt, teoretic Colterm trebuie să le plătească; administratorul judiciar cere bani primăriei; Fritz și echipa sa refuză să îi dea. Ar fi de menționat, pentru cei care nu știu, că acționarul unic al companiei Colterm este tot municipalitatea, mai precis Consiliul Local Timișoara.

Printre altele, în postarea sa, Fritz amintește că a plătit creditul luat pentru achiziționarea certificatelor din 2019, că a dat zeci de milioane de lei anul acesta companiei sau că chiar și-a asumat dublarea prețului la gigacalorie. Despre amenda de anul trecut, primită tot pentru lipsa certificatelor, primarul vorbește doar făcând referire la promisiunea făcută de Florin Cîțu lui Alin Nica, nerespectată. La fel, acesta evită să amintească de controversele legate de directorul cu infracțiuni economice în trecut, de useriștii și prietenii lui Ambruș ajunși în CA Colterm sau de lipsa stocului de cărbune de astă toamnă-iarnă.

Iată ce a scris, totuși, primarul Dominic Fritz:

„O să auziți multe zilele astea despre certificate de emisii la Colterm. Multe atacuri, dezinformări și minciuni. Puțini dintre cei care vorbesc despre această problemă o fac din grijă pentru oraș.

Să recapitulăm:

Certificatele pentru 2019 s-au plătit în mandatul meu. Au fost cumpărate în mandatul predecesorului meu pe un credit de 38 milioane lei la o bancă privată, credit pe care l-am rambursat în 2021. Decizia în 2019 s-a luat doar cu 9 (!) din 27 consilieri locali de atunci. Circumstanțele acestui credit (pentru care s-a plătit, printre altele, un comision de 600.000 lei) sunt atât de dubioase că niciun notar din Timișoara nu a vrut să certifice semnătura primarului Robu pe convenția de eșalonare, ea fiind semnată la un notar din Sânandrei.

Am făcut anul trecut o plângere penală pe această temă, pe lângă 10 alte plângeri legate de Colterm. Aștept cu nerăbdare rezultatele anchetelor.

În primele 4 luni ale anului 2021, Primăria Timișoara a virat 77 milioane lei către Colterm. Așa Colterm a reușit să cumpere măcar certificatele necesare pentru 2020 la CET Centru, care funcționează pe gaz. Pentru CET Sud, care funcționează pe cărbune, fondurile companiei nu au fost suficiente, dar nici bugetul local nu avea cum să suporte încă 40-50 milioane lei în plus.

Am luat legătura cu prim-ministrul României de atunci, Florin Cîțu, pentru o susținere din partea guvernului care să ajute Colterm să evite o amendă. M-am bucurat atunci că a promis rezolvarea problemei, a pregătit o Hotărâre de Guvern care însă nu a mai intrat niciodată pe ordinea de zi, deși premierul confirmase de repetate ori. Vă amintiți de anunțul lui Alin Nica, cel care spunea că ”a rezolvat la Guvern” plata certificatelor. Ei bine, surprinzător, această promisiune fermă a picat, fără să primim nicio explicație.

Mecanismul certificatelor, gândit pentru a încuraja energiile verzi, e profund viciat în momentul în care prețul se cvadruplează în doar 2 ani. În momentul în care nu s-au făcut investiții într-o centrală nepoluantă, este imposibil pentru o companie care nici n-a reușit să cumpere destul gaz, să mai achite încă 10-15 milioane de euro pentru certificate. Cu toate că ne-am asumat politic dublarea atât a prețului pentru populație cât și a subvenției dată din bugetul local! Sunt realități economice care nu dispar cu gargară politică.

În contextul crizei energetice și economice, am cerut Guvernului României să facă demersuri pentru suspendarea mecanismului de certificate în acest an.

Miza celor care atacă politic este să găsească un vinovat pentru dezastrul termoficării din Timișoara pe care încercăm s-o ordonăm în plină criză istorică pe piața energiei. Miza mea și a echipei mele este să asigurăm continuitatea serviciului de termoficare, dar să și respectăm Legea finanțelor publice și să protejăm bugetul Timișoarei. Nu putem să lăsăm generațiile viitoare să plătească pentru furtul și incompetența din trecut.

P.S. Ieri, eu și viceprimarul Ruben Lațcău am primit anunțul clasării unui dosar la DNA, deschis în urma unei plângeri de șantaj a unui director din primărie”.

Comentarii

comentarii