Acasă Actualitate E apă suficientă

E apă suficientă

DISTRIBUIȚI

Deşi e secetă
Regimul hidrologic înregistrează valori normale ale debitelor afluente şi în acest moment nu se pune problema aplicării în bazinele hidrografice a Planului de restricţii şi folosirea apei în perioade deficitare. Există o rezervă suficientă de apă în lacurile de acumulare. Astăzi, în principalele 36 de lacuri de acumulare există un volum total de 2,84 miliarde metri cubi care asigură satisfacerea tuturor folosinţelor de apă. Administraţia Naţională “Apele Române” monitorizează permanent volumul de apă stocat în lacurile de acumulare, astfel încât, pentru perioada următoare, rezerva de apă stocată în acumulări garantează asigurarea apei brute la valorile normale pentru toţi utilizatorii: populaţie, industrie, energie, agricultură, piscicultură şi agrement.
În prezent, Administraţia Naţională “Apele Române” asigură resursa de apă necesară pentru irigaţii.
Pe baza debitelor afluente realizate în cursul acestei luni în principalele lacuri de acumulare, a prognozelor hidrologice pentru lunile imediat următoare şi a cerinţelor de apă ale folosinţelor, resursele de apă pentru alimentarea folosinţelor prin sisteme centralizate, vor fi asigurate fără restricţii. Administraţia Naţională “Apele Române”, prin monitorizarea continuă şi gestionarea adecvată a resurselor de apă existente, estimează că, în scenariul cel mai pesimist, se va pune în aplicare Planul de restricţii şi folosirea apei în perioade deficitare, ceea ce înseamnă o reducere graduală a consumului de apă, dar numai mult de 15%.
Raportat la potenţialele efecte socio-economice pe care le-ar produce o astfel de situaţie, în ordine, se va asigura cu prioritate resursa de apă necesară pentru populaţie, industrie şi agricultură.

Comentarii

comentarii