Acasă Sănătate Echipamente de înaltă tehnologie şi sistem informatic pentru Spitalul Judeţean Timişoara

Echipamente de înaltă tehnologie şi sistem informatic pentru Spitalul Judeţean Timişoara

1868
DISTRIBUIȚI

34 de spitale din țară, inclusiv Spitalul Judeţean Timişoara, vor fi dotate cu echipamente de înaltă tehnologie (computere tomograf şi RMN-uri) şi sisteme informatice PACS (tehnologie medicală de imagistică utilizată pentru stocarea, recuperarea, prezentarea și partajarea imaginilor produse prin radiografie, scanare CT, RMN).

Contractul a fost semnat marţi 9 ianuarie, iar la eveniment a fost prezent şi prof. dr. Marius Craina, managerul unităţii sanitare din Timişoara.

”Astăzi îndeplinim o promisiune din Programul de Guvernare, care prevede un CT (Computer Tomograf) și un RMN (Rezonanță Magnetică Nucleară) pentru fiecare spital care nu are astfel de echipamente. Nu ne-am limitat doar să bifăm o măsură, ci am înlocuit și echipamentele vechi din spitale, care nu mai puteau fi utilizate. Pentru prima dată în istoria sistemului public de sănătate, facem achiziții de aparatură imagistică medicală pentru a crea, la nivel național, o rețea de imagistică medicală sustenabilă și interconectată”, a subliniat ministrul Sănătății, Florian Bodog. Ministrul a adăugat că este responsabilitatea autorităților locale și a managerilor de spital să asigure spațiile adecvate pentru instalarea echipamentelor de imagistică, pe care urmează să le primească.

Cele trei contracte de achiziție sunt finanțate din Acordul de împrumut încheiat cu Banca Mondială.  Pe lângă achiziția de echipamente de imagistică, Acordul cu Banca Mondială mai prevede și construcția de secții noi ATI și UPU, Centre de mari arși, blocuri operatorii și reabilitarea centrelor existente pentru diverse specialități, precum și achiziții de echipamente necesare în secțiile de ATI, UPU, blocuri operatorii, paliație, imagistică, radioterapie și screening afecțiuni oncologice.

De-asemenea cu bani de la Banca Mondială vor fi dotate secțiile UPU din spitalele universitare şi judeţene – achizitionare un număr de 5.472 echipamente pentru 78 spitale, iar pentru dotarea secțiilor ATI vor fi achiziționate un număr de 277 echipamente pentru 56 spitale.

Au fost finalizate procedurile de evaluare pentru achiziții de 2400 de  echipamente medicale pentru 51 de secții ATI și 4 secții de Mari Arși (Timișoara, Iași, Gr. Alexandrescu, Bagdasar Arseni )( faza 2) . 

Mai multe achizitii sunt în proces de evaluare. Este vorba de serviciile de consultanță pentru expertizare tehnica și proiectare pentru realizarea a 4 obiective de investiții: Tg Mureș, Timișoara, Bagdasar Arseni și Grigore Alexandrescu.

 

 

 

Comentarii

comentarii