Acasă Actualitate Ecluze pe Bega! Noua viziune pentru culoarul cultural definit de Bega navigabilă,...

Ecluze pe Bega! Noua viziune pentru culoarul cultural definit de Bega navigabilă, până la vărsarea în Tisa

DISTRIBUIȚI

1732 a fost anul în care primul vapor a circulat pe Bega, ducând marfă de la Timișoara la Pancevo. Vreme de peste 200 de ani Begheiul a unit comunități și teritorii, cu un apogeu în perioada interbelică, atunci când peste 500.000 pasageri și 250.000 tone de mărfuri circulau pe Bega cu diferite vase comerciale sau de croazieră

Proiectul ”Ecluze pe Bega – Conexiuni culturale” își propune să continue activitățile demarate anul trecut, la acel moment testându-se realizarea de conexiuni culturale, ecologice și economice între Timișoara și teritoriul din proximitate, până la frontiera cu Serbia.

Inițiativa din acest an, propusă de către asocierea dintre Fundația DALA, biroul de arhitectură D Proiect și D’arc Timișoara, are ca scop principal punerea în discuție a reluării navigației pe Bega, pe întreaga lungime a canalului și consolidarea poziției Timișoarei ca pol și port cultural în regiune.

Proiectul din acest an unește forțele a 14 parteneri naționali și internaționali – instituții publice, ONG-uri, artiști și specialiști din diferite domenii ce vor propune o viziune nouă pentru culoarul cultural definit de canalul navigabil Bega, de la Uzina Hidroelectrică Timișoara și până la cotul de vărsare în Tisa, la cetatea Titel. Inițiativa reprezintă un mix de activități culturale, educaționale și extraculturale care adună laolaltă profesioniști din domenii precum arte, arhitectură, biodiversitate, educație sau urbanism, cu scopul de a genera un model de valorificare, promovare și monitorizare a culoarului verde-albastru.

”Ecluze pe Bega / Conexiuni culturale” se va desfășura pe tot parcursul anului 2023, propunând 10 activități distincte, adresate unui public larg și diversificat. Evenimentele, atelierele, sesiunile de discuții sau instalațiile de artă ce vor fi propuse în cadrul proiectului sunt organizate în sistem modular, cu tematici distincte pentru fiecare lună, care acumulează informații pe parcurs și le centralizează într-un catalog final, realizat în condiții grafice excelente. Acest catalog va constitui o enciclopedie a canalului Bega și un manual de bune practici privind raportarea la râu și felul în care patrimoniul natural și antropic trebuie înțeles și respectat

TEORIA adună în cadrul sesiunilor de discuții pe diferite teme specialiști locali și internaționali cu vastă experiență în protejarea habitatelor naturale, biodiversitate, peisagistică, arhitectură sau design, ce vor aborda subiecte care pun în valoare particularitățile regiunii și identifică moduri de consolidare a relației dintre oameni și râu.

ATELIERUL pune în valoare dialogul dintre observator și specialist, dezvoltând conceptul de citizen science, unde proiectul se va concentra pe transferul de informații, cunoștințe și abilități către publicul larg, cu scopul de a realiza o mediere culturală și de a dezvolta un dialog.

OBIECTUL va reprezenta exprimarea artistică în limbaj contemporan și interpretarea în viziune personală a artiștilor ce vor produce instalații de artă în relație cu apa și malurile Begăi și vor îndemna publicul să le descopere.

SPECTACOLUL va reprezenta momentul de sărbătoare și recunoaștere a valorilor acestui proiect, dar totodată o formă de deschidere către publicul larg și de consolidare a relației cu Serbia – trupe și DJ din cele două țări vor oferi spectacole electrizante.

Proiectul EpB2023 poate contribui decisiv la creșterea profilului internațional, prin atragerea de turiști și participanți din străinătate la evenimentele culturale și artistice organizate în cadrul acestuia. De altfel, implicarea artiștilor și specialiștilor internaționali în cadrul inițiativei aduce o perspectivă diversă, formând legături și consolidând practici artistice și culturale interdisciplinare. Restabilirea legăturii pe apă cu Serbia poate stimula turismul și schimburile culturale și economice transfrontaliere, valorificând potențialul artistic, cultural și economic al râului Bega și favorizând colaborarea între diferite sectoare și domenii.

EpB2023 debutează pe data de 5 mai, cu prima explorare a corpului de apă, pe relația Timișoara – Uivar, folosind Pelicanul, ambarcațiune simbol a Timișoarei. Vasul se va transforma pe parcursul acestui an într-un laborator de artă și știință, respectiv o platformă culturală de promovare și valorificare a unui proces de reflecție asupra informațiilor adunate în mulți ani de studiu și cercetare. Scanarea albiei inferioare a râului Bega cu sonar, scanarea 3D a componentelor de peisaj, echipamente de monitorizare a componentelor din ecosistem sunt doar câteva din instrumentele cu care Pelicanul va pleca în călătoriile viitorului. Folosind tehnologia se va realiza un atelier de prelucrare și interpretare date, care vor fi transpuse într-o expoziție artistică de final, într-o formă accesibilă publicului larg.

Pe data de 6 mai vom sărbători debutul proiectului Ecluze pe Bega printr-un concert electrizant cu timișorenii noștri de la Blazzaj. Va fi un concert în mișcare, cu trupa cântând de pe Pelican pentru publicul de pe maluri, pe traseul Podul Eroilor (Gara de Nord) – Podul Decebal (Băile Neptun) – Ponton D’arc pe Mal. Vom documenta în tot acest timp și vom descoperi locuri din cartierele Iosefin și Fabric care pot constitui pe viitor elemente de infrastructură culturală pe apă.

Proiectul ”Ecluze pe Bega / Conexiuni culturale” face parte din Programul cultural național ”Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Informații despre evoluția proiectului și detalii despre evenimente pot fi găsite pe pagina oficială de Facebook – www.facebok.com/ecluzepebega și pe contul de Instagram dedicat inițiativei – www.instagram.com/ecluzepebega. În cursul lunii mai va deveni operațional și site-ul oficial – www.ecluzepebega.ro

 

Comentarii

comentarii