Acasă Prieteni fara grai EDUCATIA OAMENILOR PRECEDE EDUCATIA CAINILOR

EDUCATIA OAMENILOR PRECEDE EDUCATIA CAINILOR

DISTRIBUIȚI

-partea intai-
M-am gandit mult la acest subiect si-l voi impartasi exact cum m-as spovedi in fata unui preot, nu ca sa schimb lumea pentru ca nu se va schimba nimic, ci doar ca o usurare sufleteasca. Daca dintre toti cititorii, unul singur constientizeaza ce am scris, e deja un castig. 
Pe parcursul unei activitati bogate de 34 ani in domeniul dresajului, am ajuns la o concluzie certa: inainte de a educa cainele, trebuie educat omul, mai precis proprietarul cainelui. In marea majoritate a cazurilor, proprietarul cainelui este principalul vinovat de toate problemele create acestuia de cainele lui sau altora din societate: oameni, caini sau alte specii de animale.

Din pacate Romania nu este o tara in care oamenii iubesc animalele, doar extrem de putini o fac. Aici nu exista un cult pentru ele, nu le sunt respectate cerintele si drepturile. Proprietarii lor sunt extrem de dezinformati si se considera “atotstiutori”. Nu avem profesionisti, decat foarte putini si ei nu sunt bagati in seama pentru ca sistemul de promovare in general este defectuos, promovand nonvalorile.
Am avut foarte multe conflicte la dresaj cu proprietarii cainilor din motive doar de acestia create. Din pacate, proprietarii sunt principalul obstacol in calea rezultatelor la dresaj sau/si recuperarea cainilor instabili psihic. Ei se interpun ca o bariera intre dresor si caine. Nefiind educati de cele mai multe ori, fara sapte ani de acasa, au un comportament suburban si  considera ca daca platesc , ei decid cand si cum se fac antrenamentele cu cainii lor. Total gresit! Ei doresc rezultate. Rezultatele se obtin de catre un specialist in dresaj si /sau comportament canin pe baza unor metode si a unui program de lucru care nu sunt stabilite de proprietar, ci de specialist. Clientul plateste timpul si sfaturile specialistului, deci munca sa; daca clientul s-ar pricepe si-ar dresa singur cainele, ceea ce nu e cazul.
Am intalnit oameni care au abandonat dresajul sau recuperarea comportamentala a cainilor lor desi acestea mergeau foarte bine. Este inexplicabil cum pot gresi oamenii care nu se pricep. Cel care are cel mai mult de suferit este cainele lor care nu intelege aceasta schimbare de atitudine.
Alti clienti obliga dresorul la un program doar de ei stabilit si insista si cu metodologia lor, ceea ce in 99, 9 % din situatii sunt aberatii. Clientii apeleaza la dresori-macelari, caci asa imi place sa-i numesc pe cei care nu au treaba cu aceasta meserie. Si e plin de ei in judetul Timis si in tara. Am lucrat cu aproape toti dresorii din judetul Timis si va pot spune, cu mana pe inima, ca cei mai multi sunt extrem de slabi profesional. Ce ati castigat domnilor clienti ca ati intrerupt colaborarea cand  lucrurile mergeau bine? Nimic. E cainele vostru mai destept? E mai disciplinat? Nu, dimpotriva. Cu un caine care se incepe lucrul si nu se finalizeaza, nu fixeaza ceea ce a invatat si totul este in pierdere: bani, timp, munca.
Dresajul se aplica doar cainilor stabili psihic, pentru cei instabili psihic este contraindicat, caci ii destabilizeaza mai rau. Acestia inainte de dresaj trebuiesc stabilizati psihic. Sunt multi caini instabili psihic cu grave probleme de comportament care reprezinta o urgenta si ei nu sunt observati de proprietarii lor. Unde sunteti de nu-i vedeti?
-Va urma-

dr.Dinu Oprescu
medic veterinar / instructor dresor canin
0722248621; 0771546473
e-mail: dinuoprescu@yahoo.com
www.dinuoprescu.com

  

 

 

Comentarii

comentarii