Acasă Eveniment Şefa Centrului Antidrog Timiş: „Au ajuns să mă sesizeze părinţii că şi-au...

Şefa Centrului Antidrog Timiş: „Au ajuns să mă sesizeze părinţii că şi-au făcut copiii chec din etnobotanice”

DISTRIBUIȚI

Consumatorii de droguri din Timiş vin din ce în ce mai des la uşa centrului antidrog. Nu neapărat ei, ci familiile acestora sau prietenii lor, care vor să îi aducă pe calea cea bună. Mihaela Tomiţă – cea care conduce Centrul de Evaluare şi Consiliere Antidrog – spune că a întâlnit o situaţie în care părinţii încercau să-şi aducă copilul de 12 ani la centrul de consiliere. Duminică – 26 iunie – este Ziua Mondială Împotriva Traficului şi Consumului de Droguri. La noi, în momentul de faţă, au cea mai mare trecere substanţele legale cu efect psihoactiv – impropriu numite etnobotanice. Campania din acest an împotriva consumului de droguri se numeşte „Absentul”. ..

„A crescut enorm numărul consumatorilor care ni se adresează”

Consumul de droguri a crescut sensibil uşor faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Numărul consumatorilor care vin la uşa centrului antidrog, însă, a crescut enorm.” Ne confruntăm cu un val de persoane care ni se adresează tocmai pentru că au ajuns în contact cu aceste probleme. Sunt atât de mulţi, în acest moment, încât trebuie să facem o selecţie. Avem un singur psiholog. Vom încerca în aşa fel încât să-i pregătim pe psihologii şcolari să se ocupe de problema adicţiei. Primii care ajung la noi sunt părinţii. Ca şi în cazul alcoolului, cele mai multe cazuri sunt o problemă. Avem mulţi copii care pentru că sunt voluntari reprezintă principala noastră sursă pentru a ajunge la consumatori. Putem să ajungem la acei copii. Avem cazuri de copii consumatori la care am ajuns nu prin intermediul părinţilor, ci al prietenilor. Am avut situaţii sesizate şi de către unităţile şcolare. A crescut enorm numărul consumatorilor care ni se adresează şi a crescut sensibil uşor procentul de consum la nivel local”, a declarat Mihaela Tomiţă.
 
Cel mai mult se consumă etnobotanice

Europa bate la uşă şi ne spune: atenţie – trendul este către cocaină, pe bătrânul continent. La noi, din fericire, încă nu s-a intrat în acest trend. Totuşi, procentul consumatorilor în Timiş este între 6,9 şi 7,1 la sută – procent al copiilor din judeţul Timiş care au consumat cel puţin o dată droguri. Până de curând, cele mai consumate astfel de substanţe în Timiş au fost marijuana şi ecstasy, acum, în ultima perioadă, însă, la loc de cinste sunt etnobotanicele. „Au ajuns să mă sesizeze părinţii că şi-au făcut copiii chec din etnobotanice”, a spus conducătorul centrului antidrog din Timiş. „Atâta timp cât va exista cererea de droguri, vor fi şi cei care vând droguri. Trebuie să îmbinăm aceste componente de reducere a cererii şi a ofertei”, spune Mihaela Tomiţă.

S-a mai închis un magazin de etnobotanice

Se fac tot felul de tabere pentru copiii care au dat în patima drogurilor. Se fac activităţi sportive, olărit, se joacă chiar şi poker antidrog… Se încearcă ca aceşti copii să uite de droguri, dar pentru asta şi magazinele de etnobotanice ar trebui să fie cu lacătul pe ele şi să fie cumva interzisă vânzarea prin internet. „Ne confruntăm cu ceea ce înseamnă magazinele de vise. Astăzi am fost informat de Inspectoratul Judeţean de Poliţie  că în urma unei razii făcute ieri (n.r. joi) s-a mai închis un magazin, deci am mai rămas cu un magazin. Întâmpinăm alte greutăţi, poate mai mari – aceste produse au început să se vândă prin internet. Este mult mai greu de surprins momentul, implică mai multe persoane. Ne dau de lucru aceşti comercianţi, dar suntem pe urmele lor. Încercăm să-i prindem şi pe consumatori cu măsuri coercitive. Trebuie să facem în aşa fel încât măcar în judeţul Timiş să se diminueze acest consum”, a spus prefectul de Timiş, Mircea Băcală. „Eu le spun tuturor copiilor din Timiş să se gândească de două ori înainte de a face o nefăcută”, a spus consilierul judeţean Florin Răvăşilă.

 

Comentarii

comentarii