Acasă Sănătate Eficiența vaccinului Pfizer împotriva SARS-CoV-2 rămâne ridicată la trei luni de la...

Eficiența vaccinului Pfizer împotriva SARS-CoV-2 rămâne ridicată la trei luni de la prima doză, deși, în medie, nivelul de anticorpi scade cu 66%

DISTRIBUIȚI

Eficiența vaccinului Pfizer împotriva SARS-CoV-2 rămâne ridicată la trei luni de la prima doză, deși, în medie, nivelul de anticorpi scade cu 66%, potrivit unui studiu efectuat de rețeaua de sănătate Regina Maria.

Rețeaua de sănătate Regina Maria a anunțat rezultatele celei de-a doua etape a studiului ce evaluează răspunsul imun postvaccinal. Această etapă continuă cercetarea lansată în ianuarie 2021 care a evaluat dinamica anticorpilor post vaccinare pentru a estima nivelul de protecție asigurat de vaccin împotriva infectării cu SARS-CoV-2.

395 de persoane vaccinate cu serul Pfizer au fost înrolate în studiu după debutul primei etape de vaccinare.

Potrivit datelor, la 3 luni de la prima doză se observă o scădere a cantității de anticorpi, un fenomen normal care, însă, nu afectează eficiența vaccinurilor. În cazul persoanelor care au dezvoltat titruri mari de anticorpi, scăderea este mai accentuată imediat după rapel.

În medie, nivelul anticorpilor a scăzut, după 90 de zile de la prima doză de vaccin, de la 6.386 U/ml la 2.149 U/ml, procentul mediu de scădere fiind de 66%.

În cazul pacienților post Covid, care au avut cantități inițiale mai mari de anticorpi, scăderea a fost în procent de aproximativ 70%, cantitatea medie de anticorpi păstrându-se în continuare mai crescută decât în cazul pacienților non-Covid.

Media cantității de anticorpi pentru această categorie este de 5.115 U/ml, față 17.328 U/ml, cât era la 30 de zile post vaccinare. Spre diferență, cantitatea medie de anticorpi la 90 de zile pentru persoanele care nu au fost anterior infectate cu noul coronavirus este de 1.618 U/ml.

Un procent de 8% – 33 din totalul celor 395 de persoane testate au înregistrat creșteri ale nivelului de anticorpi față de testarea anterioară. Aceste creșteri au variat între 20U/ml și 13.472 U/ml. 6 dintre acești pacienți au declarat că au intrat în contact direct cu persoane diagnosticate cu Covid-19.

Persoanele supraponderale au înregistrat valori medii relativ mai mari decât cei normoponderali, atât la o lună după vaccinare, cât și la 90 de zile. Scăderea titrului de anticorpi este mai puțin accentuată în cazul lor, inclusiv pentru cei care au trecut prin boală anterior vaccinării.

Din totalul persoanelor testate, doar 5 pacienți au fost diagnosticați cu Covid-19 după vaccinare, un procent de 1.26% din totalul persoanelor vaccinate incluse în studiu, care nu au necesitat spitalizare. Acești pacienți au înregistrat creșteri ale nivelului de anticorpi.

Toate persoanele care au înregistrat creșteri ale titrului de anticorpi au fost testate pentru prezența anticorpilor IgG anti-Nucleocapsidă, care nu apar după vaccinare, 3 dintre rezultate indicând anticorpi specifici trecerii prin infecție.

“Datele studiului indică faptul că există pacienți care dezvoltă anticorpi chiar și după trecerea celor 7 zile post rapel, când schema de vaccinare se consideră încheiată și cantitatea de anticorpi își atinge potențialul maxim. O creștere a anticorpilor în timp nu indică neapărat o posibilă infecție sau un contact cu un pacient confirmat pozitiv, ci poate indica faptul că persoana în cauză dezvoltă anticorpi într-un timp mai lung de la momentul vaccinării”, declară Corina Cristea, medic specialist epidemiolog.

Faza II a studiului constă în măsurarea titrului de anticorpi la un interval de 3 luni după a doua doză de vaccin, urmând ca titrul de anticorpi să fie reevaluat la un interval de 6 luni postvaccinare, în mod similar cu monitorizarea serologică aplicată în studiile clinice.

Comentarii

comentarii