Timișoara are acum un ”Plan de măsuri pentru reducerea graduală a sumelor necesare acoperirii diferenţa dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termic”. Aceasta a fost aprobată în cadrul unei ședințe de plen a consiliului local, convocată într-un mod…. extrem de îndată, anunțată doar cu foarte puțin timp înainte de a avea loc.
Prin HCL adoptată joi au fost stabilite șase puncte principale prin care se caută eficientizarea activităților de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice. De asemenea, măsurile au în vedere reducerea pierderilor tehnologice și pentru asigurarea accesului unei largi categorii de populație propuse a fi realizate pentru o perioadă de 10 ani. Din lecturarea celor șase puncte nu descoperim nimic ieșit din comun, de fapt sunt în mare aceleași probleme abordate
Primul punct se referă la elaborarea unei ”Strategii de Alimentare cu Energie Termică în municipiul Timişoara în perioada 2022 – 2030 și perspectiva 2050”, finanțarea urmând să fie asigurată cu bani de la bugetul local,
Pentru punctul 2 se vizează ”Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din municipiul Timişoara în vederea conformării la normele de protecţia mediului privind emisiile poluante în aer şi pentru creşterea eficienţei în alimentarea cu căldură urbană Etapa II”. De fapt, este o continuare a proiectului derulat și în această perioadă în Timișoara. Finanțarea s-ar asigura din Programul Operațional Infrastructură Mare.
Urmează un grup de patru puncte în care sursele de asigurare a finanțării sunt extrem de relativ explicate, se spune doar despre ”Buget local, Buget de stat, Fonduri nerambursabile (după caz)”: Modernizarea sistemului de alimentare cu energie termică prin lucrări în surse de energie termică; Modernizarea rețelei de transport apă fierbinte; Modernizare puncte termice; Modernizare rețea distribuție agent termic și apă caldă menajeră.
Investițiile descrise mai sus sunt estimate global și au rolul de a prezenta un necesar de investiții pentru un spectru de 10 ani în față, atât la nivel de SACET și decarbonizarea acestuia, cât și la nivelul consumatorilor și vor fi implementate cu fonduri de la bugetul local, bugetul de stat sau fonduri nerambursabile în funcție de disponibilitățile pe axele deschise și aprobate de Guvernul României prin ministerele de resort.