Acasă Eveniment Elastografia – o nouă metodă de diagnosticare a tumorilor maligne, în Timişoara

Elastografia – o nouă metodă de diagnosticare a tumorilor maligne, în Timişoara

DISTRIBUIȚI

Interviu cu dr. Dana Stoian, medic primar endocrinolog din Timişoara, doctor în ştiinţe medicale, membră a Societăţii Române de Psihoneuroendocrinologie, membră a Asociaţiei Medicale a Sexualităţii din România, membră a Societăţii Germane de Endocrinologie, a Societăţii Americane de Endocrinologie AACE şi Endocrine Society. Ce este elastografia?

Este o nouă metodă de diagnostic diferenţial al tumorilor maligne faţă de cele benigne. Tumorile maligne sunt mai dure, mai incompresibile şi mai puţin elastice comparativ cu cele benigne. Elastografia aduce informaţii privind duritatea ţesuturilor şi zonelor ce par nodular la ecografia simplă, informaţii care, alături de formă, vascularizare şi caracteristici, contribuie la detectarea mai bună şi mai ales la diferenţierea leziunilor maligne de cele benigne. O tumoră canceroasă este de 5-28 de ori mai dură comparativ cu ţesutul normal ce o înconjoară. Când se aplică o compresiune sau o vibraţie, tumora se deformează mai puţin faţă de ţesutul din jur. Măsurând elasticitatea tumorii, determinată prin compresiune, putem estima duritatea ţesutului, ceea ce este util în diagnosticul cancerului de sân

Se spune că aveţi aparate de ultimă generaţie la Centrul Medical Dr. D. Sunt unice în Timişoara?

Da, aparatul nostru, Hitachi 7.500, este un aparat dedicat evaluării compartimentului mamar şi tiroidian.
Trasducerul utilizat este unul special pentru tiroidă şi sân. Niciunde în Timişoara nu puteţi fi examinaţi cu un asemenea aparat specializat pentru patologia mamară şi tirodiană. Achiziţionarea lui a devenit o necesitate, având în vedere numărul extrem de mare al cazurilor neclare, care au nevoie de verdict, diagnostic, tratament şi, mai ales, îndrumare.

Cât de eficientă e elastografia în detectarea cancerului de sân?

Elastografia, combinată cu ecografia, au avut cele mai bune rezultate în detectarea cancerului de sân. Elastografia de sân clasifică leziunile în cinci coduri de duritate (Scorul elasticităţii Tskuba), de la 1 la 5: leziune hipoecogenă omogenă, de cosistenţă normal-identică cu întreaga structrură mamară, benzi ce dau aspect de mozaic, dar fără diferenţe semnificative faţă de ţesutul înconjurător central dur cu periferia normal: aspect de cocardă întreaga zonă hipoecogenă are scor dur (albastru); aspect dur, marcat neomogen, cu diferenţe majore faţă de ţesutul înconjurător. Elastografia integrează informaţiile legate de compresibilitatea leziunilor, aspectul leziunilor, diferenţele şi raportul între calităţile zona nodulară şi restul glandei. Cu cât scorul lezional este mai mare, cu atât probabilitatea unui cancer este mai mare. Elastografia are o sensibilitate (puterea de a identifica leziunile pozitive) cât mai ales o specificitate (puterea de a identifica zonele benigne) foarte mare.

Ce înseamnă sonoelastografia mamară?

Este o metodă complementară de evaluare a patologiei mamare, care face diferenţa. La ora actuală, formaţiunile nodulare mamare sunt evaluate după un scor BIRADS, care, de fapt, cuantifică probabilitatea de benignitate versus malignitate, apreciată de către medicul examinator.

Cât de frecvenţi sunt nodulii tiroidieni în rândul populaţiei?

Patologia nodulară tiroidană este extrem de frecventă. Până la 40% din populaţie poate avea un nodul tiroidian, marea majoritate a acestora sunt descoperiţi fie la un examen întâmplător, fie cu ocazia apariţiei simptomelor.

Care sunt simptomele provocate de către aceşti noduli?

Este vorba de discomfort la înghiţire. Simptomele evoluează, iar disfagia se agravează treptat. De multe ori, pacientul se îneacă în timp ce mănâncă, fără vreun motiv aparent. De asemenea, are loc modificarea contururilor gâtului, schimbarea vocii, deseori apare răguşeală la eforturi vocale, tonalitate metalică a vocii, îngroşarea treptată (care deseori poate fi observată de un prieten care nu a vorbit câteva luni cu persoana în cauză). De cele mai multe ori, formaţiunea nodulară nu influenţează funcţionalitatea tiroidiană generală.

 

Comentarii

comentarii